Recept: pirina solata
Pira je cenjeno žito, ki ga uživamo predvsem v kruhu. Zelo uporabna je tudi v zrnju, iz tega pripravimo številne zanimive jedi. Dodajamo jo enolončnicam, juham, prilogam, iz nje pripravimo rižoti podobno jed ali solato. Kombiniramo jo z vsemi vrstami zelenjave in različnimi mesninami, v solato zamešamo denimo svežo šunko ali sušene dimljene mesnine, za rižoto uporabimo tudi sveže meso.
Za 4 osebe:
1 velika skodelica pire
1 manjša čebula
150 g sira
2 skodelici češnjevih paradižnikov
1 skodelica oliv
sol, poper
limona, oljčno olje
sveža bazilika
Piro čez noč namočimo v vodi, speremo, zalijemo s svežo vodo, solimo in skuhamo do mehkega. Odcedimo in ohladimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, paradižnik očistimo, operemo in prerežemo na pol. Olive prerežemo na pol. Sir narežemo na koščke ali trakove. Piro stresemo v skledo in dodamo čebulo, paradižnik in olive ter sir. Limono stisnemo v skodelico, dodamo ščepec popra in soli in premešamo, da se sol raztopi. Prelijemo po solati, jo pokapljamo še z oljčnim oljem in narahlo premešamo. Okrasimo s svežo baziliko ali drugimi zelišči.
Dobro jo je vsaj nekaj ur namakati, da skrajšamo čas kuhanja. Če jo pripravljamo kot rižoto, velja razmerje med vodo in piro podobno kot pri rižu: na eno enoto pire dve enoti vode.