Recept: piščančja enolončnica
Stročnice v zrnju so izjemno priročno živilo, ki reši marsikatero zagato ob nenadni lakoti. Seveda če so že kuhane, bodisi da jih imamo v zamrzovalniku bodisi v konzervi.
Za 4 osebe:
0,5 kg piščančjega fileja
1 večja čebula
3 stroki česna
1 rdeča paprika
1 bučka
1 skodelica paradižnikove omake
1 konzerva čičerike
1 žlička sladke rdeče paprike
sol, poper, čili
olje
Meso narežemo na koščke, solimo in popramo ter pokapljamo z oljem. Premešamo in pustimo stati petnajst minut. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, papriko in bučko očistimo in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem z vseh strani popečemo marinirano meso. Preložimo ga v drugo posodo in v isti ponvi svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, bučke in papriko in med mešanjem dušimo pet minut. V ponev vrnemo meso, dodamo paradižnikovo omako in rdečo papriko ter čili in na majhnem ognju kuhamo petnajst minut. V jed stresemo čičeriko in pustimo vreti še pet minut.
Kuhano čičeriko, fižol ali druge stročnice dodamo v jed čisto na koncu, toliko, da se pogrejejo. Lahko pa z njimi jed tudi zgostimo, v tem primeru jih kuhamo dlje, da se bodo nekoliko razkuhale, in tako bo jed bolj gosta.