Recept: piščančja obara
Enolončnico pripravimo iz mesa, ki smo mu odstranili kožo, da bo jed čim manj mastna. Kožo pustimo le tam, kjer je ne moremo odstraniti, na primer na perutničkah. V ajmohtu, kot tudi rečemo obari, se meso kuha, lahko ga prej popečemo na vročem olju.
V obaro dodamo poljubno zelenjavo, obvezna sta čebula, ki jo lahko nadomestimo s porom, in korenje, dodamo tudi rumeno kolerabo pa stebelno zeleno in grah ter cvetačo in brokoli. Po starih receptih v ajmoht zakuhamo žličnike iz moke ali zdroba, lahko pa namesto tega uporabimo testenine ali krompir.
Za 4 osebe:
800 g zgornjih delov piščančjih beder brez kože,
3 korenčki,
1 čebula,
3 stroki česna,
okoli 1,5 l jušne osnove,
lovorov list,
majaron,
timijan,
sol,
cel poper,
okoli 100 g moke,
1 jajce,
olje,
kis
Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem z vseh strani popečemo meso. Preložimo ga v drugo posodo in na istem olju svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, ko zadiši, še korenje. Prepražimo in dodamo meso. Zalijemo z zajemalko jušne osnove, zavremo in dodamo začimbe. Prilijemo preostalo jušno osnovo, solimo in kuhamo na majhnem ognju dobre pol ure. V skodelici razžvrkljamo jajce z moko, da dobimo gladko, ne preveč tekočo zmes. Zajemamo z žličko in polagamo v juho, ki rahlo vre. Kuhamo še pet minut. Preden postrežemo, po želji rahlo okisamo.