Recept: piščančji kari
Za ljubitelje pikantne orientalske hrane so dobrodošli recepti s karijem. Omaki, ki jo bogati harmonična mešanica začimb, svoj delež prispeva kokosovo mleko. Če se nam zdi njegov okus preveč močan in prevladujoč, ga nadomestimo s smetano za kuhanje, tudi rastlinsko. Namesto piščančjega lahko uporabimo druge vrste mesa, za vegetarijance ali vegane pa zelenjavo. Odličen je na primer cvetačni kari. Pri tem je treba paziti le, da se cvetača ne razkuha, ostati mora namreč čvrsta. Na koncu lahko dodamo še konzervo čičerike.
Za 4 osebe:
600 g piščančjega fileja
2 čebuli
3 stroki česna
1 čili
mleti ingver, kurkuma, kardamom
mleti koriander, orientalska kumina
1 pločevinka kokosovega mleka
sezamovo olje, sol, poper
Meso narežemo na manjše kose, solimo, popramo, naoljimo in pustimo stati pol ure. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen in čili, premešamo in dušimo še minuto. Dodamo preostale začimbe in še malo dušimo. Preložimo v drugo posodo in na istem olju z vseh strani popečemo meso, tako da dobi hrustljavo skorjo. Dodamo praženo čebulo, zalijemo s kokosovim mlekom in kuhamo približno deset minut. Po potrebi dodamo začimbe. Okrasimo s svežimi zelišči in postrežemo s kuhanim rižem.