Recept: piščanec z ananasom
Piščančji fileji so izjemno uporabni, saj lahko iz njih na hitro pripravimo zelo različne jedi, od zrezkov na žaru do koščkov v različnih bolj ali manj pikantnih omakah.
Za 4 osebe:
600 g piščančjega fileja
1 konzerva ananasa v koščkih (400g)
1 skodelica paradižnikove omake
1 limona
2 žlici jabolčnega kisa
3 žlice sladkorja
2 žlici jedilnega škroba
mleti ingver, mleti česen, sol, olje
V kozico zlijemo približno 2 dcl vode in vanjo gladko zamešamo škrob. Pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo. Primešamo tekočino od ananasa, paradižnikovo omako ter začinimo z ingverjem in česnom, rahlo solimo. Počakamo, da zavre, in počasi kuhamo približno deset minut, vmes večkrat premešamo. Medtem narežemo meso na kocke ali trakove, ga solimo in naoljimo ter popečemo na vročem olju z vseh strani. V omako stresemo koščke ananasa, dodamo kis in še enkrat prevremo. Dodamo še popečeno meso, premešamo in postrežemo.
Dodajamo jim lahko tudi sadje, na primer ananas ali jabolka, pa tudi druge vrste. Sadje naredi poseben okus in hkrati poskrbi za privlačen videz. Še posebno je čislano v azijskih kuhinjah za pripravo sladko-kislih omak.