Recept: polenta z mocarelo
Hitro pripravljene jedi s stopljeno mocarelo ali drugimi siri običajno zapečemo v pečici. Da ne bi segrevali pečice v že tako vročih prostorih, lahko tovrstne jedi zapečemo tudi v pokriti ponvi pa seveda v mikrovalovni pečici, obnese se tudi cvrtnik na vroč zrak.
Za 4 osebe:
250 g polente
3 zreli paradižniki
1 skodelica paradižnikove omake
250 g mocarele
oljčno olje
sol, poper, bazilika, timijan, peteršilj
Polento po navodilih skuhamo v slani vodi in nadevamo v ognjevarno skodelico oziroma skodelice. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Paradižnik operemo in narežemo na zelo tanke rezine. V ponvi segrejemo nekaj kapljic olja in na njem dušimo rezine paradižnika, ki smo ga začinili s sesekljano baziliko in peteršiljem ter poprom in timijanom. Dušimo nekaj minut, toliko, da se paradižnik zmehča. Polento premažemo s paradižnikovo omako ter obložimo z dušenim paradižnikom in mocarelo. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija, dokler se mocarela ne stopi. Okrasimo z vejico svežega peteršilja.
Za osnovo zelenjavnih zloženk običajno vzamemo testenine ali krompir, imenitna podlaga pa je tudi polenta, ki jo lahko skuhamo vnaprej in spravimo v hladilniku. Izberemo dovolj veliko posodo, iz katere jo bomo vzeli v enem kosu in še mrzlo narezali na poljubne kose. Obložimo jo s poljubnimi dodatki in popečemo.