Recept: polnjene paprike
Gobe uživamo vse leto, gojene ali konzervirane na različne načine, suhe, vložene ali zamrznjene. A ni jih čez sveže nabrane jurčke ali druge gobe, ki jih pripravimo čim prej, najbolje še isti dan, ko smo jih nabrali. Pripravimo jih na različne načine, iz njih skuhamo juhe, omake, jih pražimo, cvremo, pečemo na žaru.
Za 4 osebe:
500 g svežih jurčkov
1 čebula
4 paprike
3 stroki česna
1 majhna skodelica kuskusa
1 pest posušenega paradižnika
4 žlice naribanega parmezana
šopek peteršilja, timijan, sol, poper, oljčno olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, papriko po dolgem prerežemo na polovico in očistimo. Gobe očistimo in narežemo na lističe. Kuskus pripravimo po navodilih. Na vročem olju stekleno popražimo čebulo, dodamo gobe in strt česen in pražimo še pet minut. V skledi zmešamo nasekljan paradižnik in peteršilj, kuhan kuskus in gobe. Solimo in popramo ter potresemo s timijanom. Polovice paprik napolnimo z nadevom in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrito s folijo pečemo na 200 stopinj 30 minut, potem folijo odstranimo, paprike potresemo z naribanim sirom in pečemo, dokler se sir ne raztopi, približno 10 minut.
Sveže lahko hranimo v hladilniku dva ali tri dni. Očistimo jih vedno šele pred pripravo. Če res ni nujno, jih ne peremo v vodi, očistimo jih s krtačko. Solimo jih šele na koncu, sicer spustijo preveč vode.