Recept: polpeti
Žitni in zelenjavni polpeti, ki jim rečemo tudi burgerji, so se dodobra udomačili na naših jedilnikih. Za pripravo so enostavni, osnova so mleta žita ali kaše, za sočnost poskrbi zelenjava, jajca uporabimo za vezivo, da ne bodo razpadli.
Pečemo jih na malo vroče maščobe ali v pečici, lahko tudi v fritezi na vroč zrak. Ponudimo jih v kruhu oziroma sendviču ali s svežo solato oziroma zelenjavo.
Za 4 osebe:
1 skodelica kvinoje
3 žlice kuhane čičerike
1 čebula
2 stroka česna
3 žlice mešanih semen
2–3 žlice čičerikine moke
1 jajce, olje, sol, poper, sveži peteršilj in bazilika
Kvinojo skuhamo v slani vodi in ohladimo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledo stresemo kvinojo, čebulo in mešanico semen. Dodamo jajce in precejeno čičeriko, ki smo jo zmečkali z vilicami, ter zmešamo. Solimo in popramo ter dodamo drobno sesekljan peteršilj in baziliko. Potresemo s čičerikino moko in zmešamo v gladko zmes, ki se mora ločiti od prstov. Po potrebi dodamo še malo moke. Maso pustimo stati 15–20 minut. Potem oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato zapečemo v vročem olju.