Recept: Polpeti iz ajdove kaše
Ajdova kaša se imenitno ujame z gobami, uporabimo lahko jurčke ali druge divje rastoče pa tudi gojene. Običajno jed pripravimo kot rižoto, ki jo ponudimo kot prilogo ali samostojno. Za spremembo pa lahko zmes oblikujemo v polpete ter ocvremo v olju ali spečemo v pečici. Ker je kaša sipka, moramo v maso obvezno dodati vezivo, najbolje jajce.
Za 4 osebe:
150 g ajdove kaše, 150 g šampinjonov, 1 čebula, 3 stroki česna, manjša čebula, 1 jajce, sol, poper, olje, timijan, kumina v prahu, peteršilj
Ajdovo kašo skuhamo v slani vodi in precedimo. Šampinjone očistimo, česen in čebulo olupimo in vsakega posebej na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo česen, počakamo, da zadiši, in potem še gobe. Premešamo in dušimo, dokler gobe ne spustijo vode in ta povre. Začinimo s timijanom, kumino in sesekljanim peteršiljem ter solimo in popramo. Dušimo še nekaj minut in ohladimo. Zmešamo z ohlajeno ajdovo kašo, dodamo jajce in temeljito premešamo. Pustimo stati deset minut; če je masa preredka, preveč mokra, ji dodamo malo moke ali krušnih drobtin ter premešamo. Oblikujemo polpete in jih naložimo na pekač, obložen s peki papirjem. V pečici pečemo dobrih dvajset minut na temperaturi do 200 stopinj.
Le tako se bodo polpeti obdržali v enem kosu, pa še v tem primeru moramo biti previdni, ko jih obračamo oziroma pobiramo iz ponve ali pekača.