Recept: popoln marelični užitek

Osvežilni sadež poletja je priljubljena sestavina hitrih in enostavnih posladkov.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Za češnjami pridejo na vrsto marelice. Pravzaprav gre te dni sezona marelic že h koncu, nam je ta teden pojasnil Matej Jakončič iz Vedrijana v Goriških brdih: »Letošnja letina marelic je pri nas pol manjša kot sicer. Zakaj je to tako, ne morem z gotovostjo reči. Morda je kriva pozeba, morda to, da je bilo vreme bolj vlažno kot sicer. V naših sadovnjakih so nekatere sorte marelic letos lepo dozorele in so polne, medtem ko so sorte drugih dreves prazne.«

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele

Kot je pojasnil, imajo v Sadjarstvu Jakončič približno 450 dreves, na katerih rastejo različne sorte marelic.

Mi smo domače marelice pretopili v tri okuse: najprej je tu marmelada, ki marelice na varno spravi vse do prihodnje sezone, če seveda lončki že pred tem ne skopnijo iz shrambe.

Naredili smo tudi marelično rulado s sladko smetano in tudi ta ne zahteva pretiranega kuharskega znanja, podobno pa bi lahko zapisali še za zadnji recept, biskvit z marelicami. Pri njem je čudovito to, da imamo sestavine zanj po navadi vedno doma, če pa marelic ta dan ni, pride prav tudi drugo sadje, denimo ribez, maline, robide ...



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije