Recept: popoln marelični užitek
Osvežilni sadež poletja je priljubljena sestavina hitrih in enostavnih posladkov.
Odpri galerijo
Za češnjami pridejo na vrsto marelice. Pravzaprav gre te dni sezona marelic že h koncu, nam je ta teden pojasnil Matej Jakončič iz Vedrijana v Goriških brdih: »Letošnja letina marelic je pri nas pol manjša kot sicer. Zakaj je to tako, ne morem z gotovostjo reči. Morda je kriva pozeba, morda to, da je bilo vreme bolj vlažno kot sicer. V naših sadovnjakih so nekatere sorte marelic letos lepo dozorele in so polne, medtem ko so sorte drugih dreves prazne.«
Kot je pojasnil, imajo v Sadjarstvu Jakončič približno 450 dreves, na katerih rastejo različne sorte marelic.
Mi smo domače marelice pretopili v tri okuse: najprej je tu marmelada, ki marelice na varno spravi vse do prihodnje sezone, če seveda lončki že pred tem ne skopnijo iz shrambe.
Naredili smo tudi marelično rulado s sladko smetano in tudi ta ne zahteva pretiranega kuharskega znanja, podobno pa bi lahko zapisali še za zadnji recept, biskvit z marelicami. Pri njem je čudovito to, da imamo sestavine zanj po navadi vedno doma, če pa marelic ta dan ni, pride prav tudi drugo sadje, denimo ribez, maline, robide ...
Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nastati mora gosta, svetlo rumena zmes.
Potem zmanjšamo hitrost mešalnika in v jajčno zmes vlijemo olje, pomešano z jogurtom.
Nazadnje vmešamo še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek.
Maso vlijemo v manjši namaščen pekač, povrh razporedimo na koščke narezane marelice.
Pečemo 40 ali 45 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno – če je zobotrebec suh, potem ko ga potegnemo iz peciva, bi moral biti naš biskvit nared.
Iz beljakov naredimo trd sneg, v katerega postopoma vmešamo sladkor, nato še rumenjake.
Mešalnik odložimo in v zmes previdno vmešamo še moko. Ko nastane enakomerna masa, jo v višini enega centimetra razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo približno 10 ali 12 minut v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija.
Ko je biskvit pečen in malo ohlajen, previdno odstranimo papir za peko in biskvit zvijemo v rulado.
Popolnoma ohlajenega odvijemo, premažemo s stepeno sladko smetano in posujemo z marelicami. Znova zvijemo v rulado in damo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj nekaj ur, da bomo rulado lažje rezali.
Marelice operemo in jim odstranimo koščice. Postavimo jih v večji lonec in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pristavimo na ogenj, in ko zmes zavre, kuhamo 15 minut.
Nato dodamo sladkor – vsaj kilogram ali dva, odvisno pač od sladkosti marelic. Ko zavre, kuhamo še pet minut.
Zdaj dodamo še želin, zmešan z rumovim sladkorjem. Dobro premešamo in kuhamo še zadnjih pet minut.
Z vročo marmelado napolnimo segrete lončke, jih dobro zapremo in pokrijemo z odejo, pod njo naj marmelada počaka toliko časa, da se popolnoma ohladi.
Kot je pojasnil, imajo v Sadjarstvu Jakončič približno 450 dreves, na katerih rastejo različne sorte marelic.
Mi smo domače marelice pretopili v tri okuse: najprej je tu marmelada, ki marelice na varno spravi vse do prihodnje sezone, če seveda lončki že pred tem ne skopnijo iz shrambe.
Naredili smo tudi marelično rulado s sladko smetano in tudi ta ne zahteva pretiranega kuharskega znanja, podobno pa bi lahko zapisali še za zadnji recept, biskvit z marelicami. Pri njem je čudovito to, da imamo sestavine zanj po navadi vedno doma, če pa marelic ta dan ni, pride prav tudi drugo sadje, denimo ribez, maline, robide ...
Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nastati mora gosta, svetlo rumena zmes.
Potem zmanjšamo hitrost mešalnika in v jajčno zmes vlijemo olje, pomešano z jogurtom.
Nazadnje vmešamo še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek.
Maso vlijemo v manjši namaščen pekač, povrh razporedimo na koščke narezane marelice.
Pečemo 40 ali 45 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno – če je zobotrebec suh, potem ko ga potegnemo iz peciva, bi moral biti naš biskvit nared.
Iz beljakov naredimo trd sneg, v katerega postopoma vmešamo sladkor, nato še rumenjake.
Mešalnik odložimo in v zmes previdno vmešamo še moko. Ko nastane enakomerna masa, jo v višini enega centimetra razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo približno 10 ali 12 minut v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija.
Ko je biskvit pečen in malo ohlajen, previdno odstranimo papir za peko in biskvit zvijemo v rulado.
Popolnoma ohlajenega odvijemo, premažemo s stepeno sladko smetano in posujemo z marelicami. Znova zvijemo v rulado in damo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj nekaj ur, da bomo rulado lažje rezali.
Marelice operemo in jim odstranimo koščice. Postavimo jih v večji lonec in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pristavimo na ogenj, in ko zmes zavre, kuhamo 15 minut.
Nato dodamo sladkor – vsaj kilogram ali dva, odvisno pač od sladkosti marelic. Ko zavre, kuhamo še pet minut.
Zdaj dodamo še želin, zmešan z rumovim sladkorjem. Dobro premešamo in kuhamo še zadnjih pet minut.
Z vročo marmelado napolnimo segrete lončke, jih dobro zapremo in pokrijemo z odejo, pod njo naj marmelada počaka toliko časa, da se popolnoma ohladi.