Recept: porov quiche
Če nimamo časa ali volje, da bi sami zamesili testo, uporabimo kupljenega. Izberemo listnato testo, ki ga le nekoliko razvaljamo in je pripravljeno. Nadev pripravimo iz različnih vrst zelenjave ali mesa, lahko tudi sira. Zelo okusni so nadevi iz mešanega mesa in zelenjave, pito pa lahko po vrhu obložimo z rezinami pršuta ali prekajene slanine.
Skoraj obvezen je preliv iz jajc in smetane, kisle ali sladke. Če želimo, da bo skorja lepo zapečena, vendar ne preveč krhka, robove testa pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim beljakom.
Za 4 osebe:
250 g moke
150 g masla
sol, voda
Nadev:
2 večja pora
3 stroki česna
3 jajca
2,5 dcl sladke smetane
1,5 dcl belega vina
sol, poper, muškatni orešek, kumina
oljčno olje
Moko presejemo v skledo, dodamo narezano maslo, solimo in premešamo. Počasi dolivamo vodo, dobrega pol decilitra, in zgnetemo gladko testo. Pustimo počivati pol ure. Potem ga razvaljamo in položimo v okrogel namaščen pekač, tako da ob straneh gleda čez rob. Por očistimo in narežemo na kolobarje, česen olupimo in stremo. Por stresemo v ponev, v kateri smo segreli olje, in ga dušimo nekaj minut. Dodamo česen, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom in kumino ter zalijemo z vinom. Na srednjem ognju dušimo, dokler por ne oveni. V skledi razžvrkljamo jajca in sladko smetano. Por nekoliko ohladimo in zmešamo s smetano. Nadev enakomerno porazdelimo po testu in zavihamo robove. Pečemo na 200 stopinj približno 45 minut oziroma dokler se testo ne zapeče.