OKUSNO
Recept: porova pita
Zelenjavne pite so preproste za pripravo, potrebujemo le malce več časa, saj moramo zamesiti testo, ki kako uro počiva
Odpri galerijo
Iz pora in drugih zimskih vrtnin pripravljamo okusne enolončnice, priloge in juhe, ki se imenitno priležejo v hladnih dneh. Malce več časa nam bo vzela zelenjavna pita, quiche po francosko, pripravljena iz testa, ki ga zamesimo mimogrede, in nadeva iz poljubne zelenjave, ki ga prelijemo z mešanico jajc in kisle smetane ter zlato rumeno zapečemo.
Dodamo lahko na koščke ali rezine narezano slanino, ki jo prej hrustljavo popečemo. Pito ponudimo s skledo solate kot samostojno jed, lahko pa tudi hladno kot popoldanski prigrizek.
Za 4 osebe:
200 g moke
125 g masla
4 jajca
3 stebla pora
1 majhna čebula
lonček kisle smetane
muškatni orešček
sol, poper, olje
Moko, maslo in 1 jajce stresemo v skledo, solimo in zgnetemo v gladko testo. Zavijemo v folijo za živila in damo za 1 uro v hladilnik.
Por očistimo, narežemo na kolobarje in minuto ali dve prevremo v slani vodi, odcedimo. Čebulo očistimo in drobno nasekljamo ter rumeno prepražimo na vročem olju. Dodamo por, muškatni orešček, solimo in popramo ter premešamo. Kislo smetano razžvrkljamo s tremi jajci, lahko tudi z mešalnikom, ter solimo. Testo razvaljamo ter damo na pomaščen in pomokan okrogel pekač. Enakomerno nadevamo s porom, prelijemo s smetano in pečemo dobre pol ure pri temperaturi 200 stopinj.
200 g moke
125 g masla
4 jajca
3 stebla pora
1 majhna čebula
lonček kisle smetane
muškatni orešček
sol, poper, olje
Moko, maslo in 1 jajce stresemo v skledo, solimo in zgnetemo v gladko testo. Zavijemo v folijo za živila in damo za 1 uro v hladilnik.
Por očistimo, narežemo na kolobarje in minuto ali dve prevremo v slani vodi, odcedimo. Čebulo očistimo in drobno nasekljamo ter rumeno prepražimo na vročem olju. Dodamo por, muškatni orešček, solimo in popramo ter premešamo. Kislo smetano razžvrkljamo s tremi jajci, lahko tudi z mešalnikom, ter solimo. Testo razvaljamo ter damo na pomaščen in pomokan okrogel pekač. Enakomerno nadevamo s porom, prelijemo s smetano in pečemo dobre pol ure pri temperaturi 200 stopinj.
Dodamo lahko na koščke ali rezine narezano slanino, ki jo prej hrustljavo popečemo. Pito ponudimo s skledo solate kot samostojno jed, lahko pa tudi hladno kot popoldanski prigrizek.