Recept: postrvji karpačo
Ko Mitja Gradnik pripravlja karpačo iz svežih postrvi, vedno uporabi limetin sok. Kaj pa sok limone, morda pomaranče? »Limona je prekisla in bi preglasila okus ribe, pomaranča pa ima premalo kisline, zato ne bi dosegli želenega učinka,« pojasni sogovornik.
Tokrat je ribji karpačo pripravil iz ameriške postrvi, imenovane tudi šarenka, in poudaril, da se zaradi limetine kisline razvije tisti pravi okus. »Ko pripravljam zase, dodam še malo mlete ostre paprike, danes je nisem vzel s seboj, ker jih je mnogo, ki ostrega okusa ne ljubijo,« je gorenjski ribiški vodnik dodal še en kuharski nasvet.
Za 4–6 oseb:
1 postrv
sok ene limete
oljčno olje
sol, pisani poper
malo rukole
Najprej pripravimo preliv iz soka limete, oljčnega olja in malo soli. Postrv sfiliramo z ostrim nožem, nato fileje razrežemo na tanke rezine. Polagamo jih na posteljico iz rukole, pokapamo z limetinim prelivom, narahlo solimo in dodamo še sveže mleti pisani poper. Počakamo kakšnih deset minut, da kislina naredi svoje, nato postrežemo. Jedi lahko dodamo kruh, na katerega smo namazali zeliščno maslo.