Recept: prvomajski prazniki dišijo po žaru
Čeprav bo letošnji praznik dela minil brez množičnih piknikov, veselic in kurjenja kresov, bo marsikdo v družinskem krogu tradicionalno zakuril ogenj.
Odpri galerijo
Zakorakali smo v tisti del leta, ko najraje jemo na odprtem. Na vrtu, terasi ali balkonu, če pa nam domači prostor tega ne omogoča, bomo gotovo prav kmalu za tem, ko nam bodo zdravstveni strokovnjaki dali zeleno luč, deležni prijaznega povabila prijatelja. Na žar. Najokusnejše jedi so po prepričanju večine pripravljene nad ognjem, sodobni kulinarični navdušenci prisegajo na smokerje, ki omogočajo pripravo hrane z dimljenjem, seveda pa sta odlična konkurenca plinski ali električni žar, skratka, samo da smo na prostem, možnosti je vsekakor veliko. Prvi maj bomo letos proslavili bolj skromno, a kakšno dobroto na vroči rešetki si le lahko pripravimo. In povadimo za prihajajoče mesece, ko se bodo pikniki zanesljivo kar vrstili.
Sir in začimbe zmešamo v skledi. Kruhove rezine obilno premažemo z oljčnim oljem in jih obložimo s sirno mešanico. Previdno položimo na ne prevroč žar in pečemo 3 minute na vsaki strani. Postrežemo s svežim češnjevim paradižnikom.
Šparglje očistimo, trše lesene dele olupimo ali pa kar odrežemo in jih namočimo v vodo za kakšne pol ure. Nato jih premažemo z oljčnim oljem, pokapljamo z limonovim sokom ter začinimo s soljo in poprom. Po želji dodamo še druge začimbe. Pečemo nad ne premočnim ognjem 10 minut, vmes jih obračamo.
Pripravimo marinado iz oljčnega olja, na drobno sesekljanega česna in gorčice. Dodamo sladko papriko, sol in poper, če je našim gostom všeč pikantno, pa še čili. Dobro premešamo in v nepredušni posodi stresemo. V mešanico položimo zrezke drugega za drugim, tako da so vsi obdani z marinado. Zapremo in za 24 ur shranimo v hladilnik. Pred peko zrezke še enkrat potopimo v okusno mešanico. Vratovino pečemo 5 minut na vsaki strani na vročem žaru. Namig: marinada je primerna tudi za druge kose mesa, predvsem tiste bolj puste.
V večji skledi zmešamo vse začimbe, dodamo perutničke in vanje dobro vtremo začimbe, da se bodo bolje prijele na meso, dodamo žličko oljčnega olja. Pečemo na vročem žaru (ali ponvi), občasno obrnemo, da je meso pečeno, a sočno, zunanjost pa hrustljava, kakšnih 20 minut. Medtem naredimo pomako: v skledi zmešamo vse sestavine in predenemo v lično skodelico. Perutničke postrežemo še vroče, skupaj s pomako.
V skledi zmešamo začimbe. Lososa naoljimo s približno žličko oljčnega olja in začinimo s ščepcem mešanice ter pustimo nekaj minut. Potem pečemo na vročem žaru, najprej stran s kožo; pečemo pet minut na vsaki strani, odvisno od debeline ribe. Postrežemo takoj z nekaj koluti narezane limone.
V skledi pomešamo sol, poper, česen in primešamo oljčno olje. Krompir operemo in odstranimo zemljo, večje narežemo na manjše kose, naj bodo vsi enako veliki. Če imamo možnost, ga najprej malo pokuhamo, za kakšnih deset minut, sicer bo šlo tudi brez. Povaljamo ga v mešanici in položimo na žar ploščo. Po petih minutah ga obrnemo, medtem damo v skledo še sesekljana rožmarin in peteršilj, nato ga vzamemo z žara in povaljamo v skledi z zelišči ter še za nekaj minut vrnemo na žar, da se lepo zapeče. Če imamo rešetko, krompirčke pred peko nataknemo na nabodala za ražnjiče ali pečemo na dveh plasteh aluminijaste folije.
Radič prerežemo na pol, operemo in osušimo. Posolimo in pokapljamo z oljčnim oljem in pečemo na srednji temperaturi po dve minuti na vsaki strani. Pečenega
začinimo z nekaj kapljicami balzamičnega kisa.
Sir in začimbe zmešamo v skledi. Kruhove rezine obilno premažemo z oljčnim oljem in jih obložimo s sirno mešanico. Previdno položimo na ne prevroč žar in pečemo 3 minute na vsaki strani. Postrežemo s svežim češnjevim paradižnikom.
Šparglje očistimo, trše lesene dele olupimo ali pa kar odrežemo in jih namočimo v vodo za kakšne pol ure. Nato jih premažemo z oljčnim oljem, pokapljamo z limonovim sokom ter začinimo s soljo in poprom. Po želji dodamo še druge začimbe. Pečemo nad ne premočnim ognjem 10 minut, vmes jih obračamo.
Pripravimo marinado iz oljčnega olja, na drobno sesekljanega česna in gorčice. Dodamo sladko papriko, sol in poper, če je našim gostom všeč pikantno, pa še čili. Dobro premešamo in v nepredušni posodi stresemo. V mešanico položimo zrezke drugega za drugim, tako da so vsi obdani z marinado. Zapremo in za 24 ur shranimo v hladilnik. Pred peko zrezke še enkrat potopimo v okusno mešanico. Vratovino pečemo 5 minut na vsaki strani na vročem žaru. Namig: marinada je primerna tudi za druge kose mesa, predvsem tiste bolj puste.
V večji skledi zmešamo vse začimbe, dodamo perutničke in vanje dobro vtremo začimbe, da se bodo bolje prijele na meso, dodamo žličko oljčnega olja. Pečemo na vročem žaru (ali ponvi), občasno obrnemo, da je meso pečeno, a sočno, zunanjost pa hrustljava, kakšnih 20 minut. Medtem naredimo pomako: v skledi zmešamo vse sestavine in predenemo v lično skodelico. Perutničke postrežemo še vroče, skupaj s pomako.
V skledi zmešamo začimbe. Lososa naoljimo s približno žličko oljčnega olja in začinimo s ščepcem mešanice ter pustimo nekaj minut. Potem pečemo na vročem žaru, najprej stran s kožo; pečemo pet minut na vsaki strani, odvisno od debeline ribe. Postrežemo takoj z nekaj koluti narezane limone.
V skledi pomešamo sol, poper, česen in primešamo oljčno olje. Krompir operemo in odstranimo zemljo, večje narežemo na manjše kose, naj bodo vsi enako veliki. Če imamo možnost, ga najprej malo pokuhamo, za kakšnih deset minut, sicer bo šlo tudi brez. Povaljamo ga v mešanici in položimo na žar ploščo. Po petih minutah ga obrnemo, medtem damo v skledo še sesekljana rožmarin in peteršilj, nato ga vzamemo z žara in povaljamo v skledi z zelišči ter še za nekaj minut vrnemo na žar, da se lepo zapeče. Če imamo rešetko, krompirčke pred peko nataknemo na nabodala za ražnjiče ali pečemo na dveh plasteh aluminijaste folije.
Radič prerežemo na pol, operemo in osušimo. Posolimo in pokapljamo z oljčnim oljem in pečemo na srednji temperaturi po dve minuti na vsaki strani. Pečenega
začinimo z nekaj kapljicami balzamičnega kisa.