Recept: ratatouille
Poleti se ne naveličamo slastnih in sočnih jedi iz pečice, pa čeprav je zunaj vroče. Med njimi prednjačijo zelenjavne sestavljenke, kakršna je ratatouille, katere glavne sestavine so jajčevci, bučke in paradižnik. Zelo pomembna sestavina je paradižnikova omaka, ki mora biti dobro začinjena, predvsem s česnom in baziliko.
Za 4 osebe:
2–3 čvrsti paradižniki
2 jajčevca (podolgovata)
2 srednji bučki
sol, poper, mešanica mediteranskih zelišč
oljčno olje
1 skodelica začinjene paradižnikove omake
sveža bazilika
Paradižnike, jajčevce in bučke očistimo in operemo. Narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Jajčevce posolimo in pustimo stati pol ure, potem jih popivnamo s papirnato brisačo. Pekač za pite ali torte premažemo s paradižnikovo omako in nanjo v krogu izmenično nalagamo rezine zelenjave, tako da zapolnimo ves pekač. Solimo in popramo, začinimo z zeliščno mešanico ter pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo 45–50 minut pri 180 stopinjah. Okrasimo s svežo baziliko in postrežemo s kruhom.
K značilnemu okusu pomembno prispevajo jajčevci, pa seveda mediteranske začimbe, če nimamo svežih, uporabimo sušeno mešanico. Tradicionalno k jedi strežejo kruh oziroma bagete, ratatouille pa je tudi imenitna priloga k mesnim jedem.