OKUSNO
Recept: rdeča rižota
Rdečo peso najpogosteje uživamo v solati, iz nje pa lahko pripravimo številne imenitne jedi.
Odpri galerijo
Rdeča pesa je prava hrana za zimo, saj je bogata z vitamini in minerali, ki jih v hladnih dneh še kako potrebujemo. Je posebnega okusa, ki je nadvse imeniten, ko se ga navadimo. Nepogrešljiva je v ozimnici, kuhana in kisana v solati. Tudi surova je okusna: naribamo jo v solato, dodajamo v smutije, čeprav jo navadno kuhamo ali pečemo.
Odlična je pečena v pečici, skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami, ponudimo jo kot prilogo k mesu ali samostojno malico. Lahko jo tudi sušimo v sušilniku za zelenjavo in ponudimo kot čips. Pesna kremna juha, ki jo obogatimo z žličko smetane, bo pogrela v mrzlih zimskih dneh.
Odlična je pečena v pečici, skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami, ponudimo jo kot prilogo k mesu ali samostojno malico. Lahko jo tudi sušimo v sušilniku za zelenjavo in ponudimo kot čips. Pesna kremna juha, ki jo obogatimo z žličko smetane, bo pogrela v mrzlih zimskih dneh.
Za 4 osebe:
5–6 gomoljev rdeče pese
1 skodelica riža
150 g gorgonzole
1 čebula
3 stroki česna
2 dcl suhega belega vina
1–2 žlici ribanega parmezana
2 rezini masla
sol, poper, oljčno olje
Rdečo peso olupimo in narežemo na manjše kose. Stresemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in pečemo na 200 stopinj slabe pol ure. Medtem na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo riž in pražimo, da postekleni. Solimo in popramo ter zalijemo z vinom. Ko vino povre, počasi zalivamo z vodo in kuhamo na majhnem ognju. Ko je riž še malo trd, odstavimo. Dobro polovico pese zmeljemo v mešalniku, preostalo drobno nasekljamo. Primešamo rižu, dodamo nariban sir in maslo ter zmešamo. Pustimo stati pet minut, naložimo na krožnike in dodamo koščke gorgonzole.
5–6 gomoljev rdeče pese
1 skodelica riža
150 g gorgonzole
1 čebula
3 stroki česna
2 dcl suhega belega vina
1–2 žlici ribanega parmezana
2 rezini masla
sol, poper, oljčno olje
Rdečo peso olupimo in narežemo na manjše kose. Stresemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in pečemo na 200 stopinj slabe pol ure. Medtem na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo riž in pražimo, da postekleni. Solimo in popramo ter zalijemo z vinom. Ko vino povre, počasi zalivamo z vodo in kuhamo na majhnem ognju. Ko je riž še malo trd, odstavimo. Dobro polovico pese zmeljemo v mešalniku, preostalo drobno nasekljamo. Primešamo rižu, dodamo nariban sir in maslo ter zmešamo. Pustimo stati pet minut, naložimo na krožnike in dodamo koščke gorgonzole.