Recept: rdeči pesto
Izvrsten namaz ali omaka za testenine, ki jo imamo ves čas v hladilniku.
Odpri galerijo
Običajno ga pripravljamo iz bazilike ter drugih svežih zelišč ali zelenjave, na primer špinače, regrata in podobno. Za spremembo ga naredimo iz posušenih paradižnikov, uporabimo vložene v olju, sicer jih moramo prej namočiti. Nepogrešljiv dodatek k vsem vrstam pesta je česen, če imamo radi še bolj pekoče, pa dodamo ščepec čilija v prahu ali košček svežega. Paradižnikovega ponudimo k testeninam, odličen je tudi na kruhkih, zlasti popečenih.
Za 4 osebe:
200 g suhih paradižnikov v olju
100 g pinjol
4 stroki česna
100 g naribanega parmezana
oljčno olje
sol, poper
šopek bazilike in peteršilja
Pinjole stresemo v segreto ponev (brez olja) in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Paradižnike narežemo na koščke. Peteršilj in baziliko osmukamo in liste sesekljamo. Česen olupimo in stremo ali nasekljamo. Paradižnik, peteršilj in baziliko, česen, pinjole ter parmezan stresemo v blender. Solimo in popramo, postopoma dodajamo olje in meljemo. Dodamo parmezan in mešamo, da nastane primerno gladka in gosta zmes, med mešanjem postopoma dolivamo olje. Spravimo v dobro zaprte stekleničke in postavimo v hladilnik, kjer bo pesto ostal svež nekaj dni.
200 g suhih paradižnikov v olju
100 g pinjol
4 stroki česna
100 g naribanega parmezana
oljčno olje
sol, poper
šopek bazilike in peteršilja
Pinjole stresemo v segreto ponev (brez olja) in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Paradižnike narežemo na koščke. Peteršilj in baziliko osmukamo in liste sesekljamo. Česen olupimo in stremo ali nasekljamo. Paradižnik, peteršilj in baziliko, česen, pinjole ter parmezan stresemo v blender. Solimo in popramo, postopoma dodajamo olje in meljemo. Dodamo parmezan in mešamo, da nastane primerno gladka in gosta zmes, med mešanjem postopoma dolivamo olje. Spravimo v dobro zaprte stekleničke in postavimo v hladilnik, kjer bo pesto ostal svež nekaj dni.