OMAKA
Recept: rdeči pesto
Odlična omaka, ki jo toplo ali hladno dodajamo testeninam, lahko pa jo tudi namažemo na kruh
Odpri galerijo
Pravi italijanski pesto je pripravljen iz sveže bazilike, vendar ga lahko pripravimo tudi iz drugih zelišč ali vrst zelenjave, na primer iz posušenega paradižnika. Obvezna sestavina je parmezan, nepogrešljiv je tudi česen, za mazljivost omake poskrbi oljčno olje.
Pesto so včasih pripravljali v terilniku, v času, ko se nam vselej mudi, pa ga zmeljemo v mešalniku oziroma blenderju. Pri tem je treba paziti, da bo pasta ravno prav gosta, mazljiva in se bo lepo vmešala v testenine. Pesto lahko pripravimo vnaprej, spravimo ga v dobro zaprte kozarce in hranimo v hladilniku.
Za 4 osebe:
200 g posušenih paradižnikov
150 g parmezana
4 stroki česna
1 pest listov bazilike
1 skodelica pinjol
1 šopek peteršilja
sol, poper
oljčno olje
Pinjole nekaj minut med mešanjem pražimo v ponvi brez maščobe. Paradižnik namočimo v vodi za vsaj pol ure. Precedimo in drobno narežemo ter stresemo v blender. Parmezan naribamo, česen, peteršilj in baziliko sesekljamo in dodamo k paradižniku. Solimo in popramo, dodamo pinjole ter dolijemo oljčno olje. V blenderju zmeljemo v gosto, kompaktno zmes. Po potrebi dolijemo olje. Uporabimo lahko tudi v olju vložene posušene paradižnike, v tem primeru jih ne namakamo in ne potrebujemo dodatnega olja.
200 g posušenih paradižnikov
150 g parmezana
4 stroki česna
1 pest listov bazilike
1 skodelica pinjol
1 šopek peteršilja
sol, poper
oljčno olje
Pinjole nekaj minut med mešanjem pražimo v ponvi brez maščobe. Paradižnik namočimo v vodi za vsaj pol ure. Precedimo in drobno narežemo ter stresemo v blender. Parmezan naribamo, česen, peteršilj in baziliko sesekljamo in dodamo k paradižniku. Solimo in popramo, dodamo pinjole ter dolijemo oljčno olje. V blenderju zmeljemo v gosto, kompaktno zmes. Po potrebi dolijemo olje. Uporabimo lahko tudi v olju vložene posušene paradižnike, v tem primeru jih ne namakamo in ne potrebujemo dodatnega olja.
Pesto so včasih pripravljali v terilniku, v času, ko se nam vselej mudi, pa ga zmeljemo v mešalniku oziroma blenderju. Pri tem je treba paziti, da bo pasta ravno prav gosta, mazljiva in se bo lepo vmešala v testenine. Pesto lahko pripravimo vnaprej, spravimo ga v dobro zaprte kozarce in hranimo v hladilniku.