SLASTNO
Recept: regrat z jajci
Običajno so trdo kuhana, imenitna pa je tudi kombinacija s pečenimi na oko.
Odpri galerijo
Regrat v tradicionalni solati pogosto kombiniramo z na koščke narezano popečeno slanino ali stopljenimi ocvirki, tudi s šunko, saj ga uživamo ravno okoli velike noči. Seveda je odličen tudi brez mesnih dodatkov, zgolj z jajci, ali pa v veganski različici, s fižolom ali krompirjem. Namesto kisa lahko uporabimo limonov sok.
Regrat je solata, ki z zgoraj naštetimi dodatki predstavlja tudi samostojen krepak obrok, lahko pa je seveda spremljava drugim jedem. Kombiniramo ga lahko z drugimi solatnicami, na primer radičem, ali pomladnimi divje rastočimi rastlinami, kot so mlade koprive.
Regrat je solata, ki z zgoraj naštetimi dodatki predstavlja tudi samostojen krepak obrok, lahko pa je seveda spremljava drugim jedem. Kombiniramo ga lahko z drugimi solatnicami, na primer radičem, ali pomladnimi divje rastočimi rastlinami, kot so mlade koprive.
Za 4 osebe:
8 jajc
8 rezin slanine
1 skleda regrata
3 stroki česna
olje, sol, poper
1 limona
Regrat očistimo, narežemo in temeljito operemo v več vodah. Stresemo ga v cedilo in čim bolj osušimo. Česen olupimo in stremo ali res drobno nasekljamo. Zmešamo ga z malo olja in limonovim sokom. Regrat razdelimo na krožnike in nanj razporedimo česnov preliv. V ponvi segrejemo malo olja in na njem popečemo slanino. Na po dve rezini slanine ubijemo po dve jajci in spečemo na oko. Položimo na krožnike z regratom, po okusu solimo in popramo ter postrežemo s kosom polnozrnatega ali črnega kruha.
8 jajc
8 rezin slanine
1 skleda regrata
3 stroki česna
olje, sol, poper
1 limona
Regrat očistimo, narežemo in temeljito operemo v več vodah. Stresemo ga v cedilo in čim bolj osušimo. Česen olupimo in stremo ali res drobno nasekljamo. Zmešamo ga z malo olja in limonovim sokom. Regrat razdelimo na krožnike in nanj razporedimo česnov preliv. V ponvi segrejemo malo olja in na njem popečemo slanino. Na po dve rezini slanine ubijemo po dve jajci in spečemo na oko. Položimo na krožnike z regratom, po okusu solimo in popramo ter postrežemo s kosom polnozrnatega ali črnega kruha.