Recept: regrat z jajci in slanino
Najboljši je svež, lahko ga tudi kuhamo, zanimiva je regratova juha, ali dušimo in ponudimo kot zelenjavno prilogo, podobno špinači, dodamo ga k rižoti ali omaki za testenine. Če ga pripravimo v solati, ga zabelimo: ponekod prisegajo na ocvirke, če mu dodamo krompir, trdo kuhana jajca ali fižol, dobimo nasiten obrok. Možnosti je veliko, tako bo regratova solata vselej malce drugačna, da se je zlepa ne bomo naveličali.
Za 4 osebe:
1 skleda regrata
8 jajc
8 rezin slanine
olje, jabolčni kis
sol, poper
Regrat dobro očistimo, operemo in temeljito posušimo. Razdelimo na štiri krožnike. V kozici segrejemo olje in kis, solimo in popramo ter premešamo. Nekoliko ohladimo in s tekočino prelijemo regrat. V ponvi na vročem olju z obeh strani popečemo slanino in na njej spečemo jajca na oko. Na vsak krožnik damo po dve rezini slanine in dve jajci. Po potrebi solimo in popramo. Postrežemo s črnim kruhom.
Regrat lahko služi tudi kot podlaga ali bolj imenitno rečeno posteljica za mesne in druge jedi, tako kot v našem receptu. Imeniten je tudi popečen, zlasti v kombinaciji z rukolo ali radičem, ki bodo skupaj dali zanimiv okus.