Recept: rezanci z bučnim pestom
Pesto je, bi lahko rekli, omaka, pripravljena iz svežih, nasekljanih sestavin, ki jih dopolnimo z oljem. Verjetno najbolj znan je tisti iz Genove, imenovan v originalu pesto genovese: nasekljano baziliko združimo z naribanim parmezanom, zdrobljenimi pinjolami, česnom, soljo in poprom, pa seveda oljčnim oljem.
Lahko ga pripravimo z električnim mešalnikom, doma pripravljenega pa dobro zapremo v kozarček in shranimo v hladilnik. V zadnjem času na prodajne police prihajajo različice slovenskega, prekmursko navdihnjenega pesta, pripravljenega z bučnim oljem in bučnimi semeni. Tudi ta je odličen v kombinaciji s testeninami!
Za 4 osebe:
500 g širokih rezancev
2 žlici bučnega pesta
nekaj žlic bučnega olja
4 kroglice mocarele (ali naribanega sira)
malo bučnih semen
sol
V slanem kropu po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo testenine. Medtem na ponvi pri srednji temperaturi prepražimo malo bučnih semen, večkrat pomešamo, na koncu malce posolimo. Za pesto zmeljemo bučna semena, malo olja in sol. Rezance odcedimo in pomešamo z dvema žlicama pesta. Na krožnik gredo najprej rezanci z bučnim pestom, zatem dodamo kroglico mocarele (ki jo lahko nadomestimo z naribanim sirom), nato posujemo s prepraženimi bučnimi semeni.