OKUSNO
Recept: ribji kari
Ribe najpogosteje pečemo ali cvremo, imenitne pa so tudi v različnih omakah, juhah in brodetih.
Odpri galerijo
Ribe in morski sadeži spadajo med zdravo sredozemsko hrano, če jim dodamo zelenjavo, oljčno olje, zelišča, dobimo zdrave in okusne kombinacije, ki bodo navdušile še tako zahtevne jedce. Iz rib in drugih morskih dobrot skuhamo znameniti brodet, za spremembo pa okus paradižnika in svežih začimb dopolnimo z orientalskim pridihom karija.
Namesto smetane uporabimo kokosovo mleko, če želimo zelo pikantno jed, dodamo ščepec čilija. Seveda lahko ribe zamenjamo ali pa dopolnimo z morskimi sadeži, škampi, školjkami ali lignji.
Za 4 osebe:
800 g fileja bele ribe
2 čebuli
3 stroki česna
1 skodelica paradižnikove omake
1 skodelica kokosovega mleka
1 žlica kari paste
1 šopek svežega koriandra
1 šopek svežega peteršilja
1 žlica kurkume v prahu
sol, poper, olje
1 limona
Ribo narežemo na večje kose, na hitro popečemo na vročem olju in preložimo v drugo posodo. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in popražimo na istem olju, na katerem smo popekli ribe. Dodamo sesekljan koriander in peteršilj, premešamo in zalijemo s kokosovim mlekom in paradižnikovo omako. Dodamo kari, kurkumo, solimo in popramo. Premešamo in pustimo, da zavre. Dodamo koščke rib in kuhamo še deset minut.
800 g fileja bele ribe
2 čebuli
3 stroki česna
1 skodelica paradižnikove omake
1 skodelica kokosovega mleka
1 žlica kari paste
1 šopek svežega koriandra
1 šopek svežega peteršilja
1 žlica kurkume v prahu
sol, poper, olje
1 limona
Ribo narežemo na večje kose, na hitro popečemo na vročem olju in preložimo v drugo posodo. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in popražimo na istem olju, na katerem smo popekli ribe. Dodamo sesekljan koriander in peteršilj, premešamo in zalijemo s kokosovim mlekom in paradižnikovo omako. Dodamo kari, kurkumo, solimo in popramo. Premešamo in pustimo, da zavre. Dodamo koščke rib in kuhamo še deset minut.
Namesto smetane uporabimo kokosovo mleko, če želimo zelo pikantno jed, dodamo ščepec čilija. Seveda lahko ribe zamenjamo ali pa dopolnimo z morskimi sadeži, škampi, školjkami ali lignji.