Recept: rižota
Za kuhanje lahko uporabimo vse sorte radiča, najpogosteje pa se v loncu znajdejo čvrste glavice rdečega treviškega ali nežno belega belgijskega. K popečenemu ali dušenemu radiču se imenitno podata popečen pršut ali slanina, pa tudi različne vrste sira. Dušen radič bo imeniten preliv za testenine, pripravimo ga podobno kot osnovo za rižoto.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža
1 glavica treviškega radiča
100 g naribanega parmezana
1 čebula
2 dcl rdečega vina
oljčno olje, sol, poper, maslo, sveži peteršilj
Čebulo olupimo in sesekljamo, radič očistimo in narežemo na koščke. Peteršilj operemo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo radič, premešamo in dušimo, dokler ne ovene. Zalijemo z vinom in potresemo s peteršiljem ter na majhnem ognju kuhamo, da tekočina povre. Dodamo riž, ki smo ga sprali pod tekočo vodo, solimo in popramo ter prilijemo vročo vodo, toliko, da je pokrit. Premešamo in kuhamo, dokler voda ne povre, in znova zalijemo, kuhamo, dokler se riž ne zmehča. Rahlo vmešamo maslo, razdelimo na krožnike in potresemo z naribanim parmezanom.