Recept: če rižoti dodamo balzamični kis, bo dobila prav poseben okus
Preprosta gobova rižota bo dobila poseben okus, če k tekočini, s katero jo zalivamo med kuhanjem, dodajamo kozarec ali dva suhega vina ali kisa. V našem primeru smo izbrali balzamični kis, ki da jedi tudi posebno rjavkasto barvo.
Zanimive barvne variacije dobimo z dodajanjem črnega vina pa seveda s sipinim črnilom. Črna rižota je značilna za obmorske kraje, v njej se običajno kuhajo še morski sadeži.
Za 4 osebe:
1 večja skodelica riža
500 g šampinjonov
1,5 dl balzamičnega kisa
1 dl suhega belega vina
2 čebuli
3 stroki česna
150 g parmezana v kosu
sol, poper
šopek peteršilja
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, gobe očistimo in narežemo na lističe. Balzamični kis zlijemo v lonček in ga kuhamo, dokler se ne zgosti. Čebulo in česen svetlo prepražimo in dodamo gobe. Pražimo pet minut, dodamo riž, zalijemo z vinom, premešamo in počakamo, da zavre. Zalijemo s skodelico vode ali jušne osnove, solimo in popramo. Pustimo počasi vreti in med kuhanjem dolivamo tekočino. Ko je riž kuhan, vendar še čvrst, dodamo zgoščen balzamični kis in dobro premešamo. Pustimo stati nekaj minut, potresemo z grobo naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem ter postrežemo.