Recept: rižota z artičokami
Uporabimo lahko artičoke, ki smo jih skuhali posebej, če nimamo volje, da bi jih čistili in pripravljali, pa lahko uporabimo tudi konzervirane oziroma vložene v slanico. V tem primeru jih v rižoto vmešamo, ko je riž že kuhan, skupaj z maslom in naribanim parmezanom.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža
4 srednje velike artičoke
1 čebula
2 stroka česna
rezina masla
3–4 žlice naribanega parmezana
sol, origano, olje
jušna osnova
sveži peteršilj
Artičoke očistimo in narežemo na četrtine. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo artičoke in zalijemo z jušno osnovo, da je zelenjava pokrita. Na majhnem ognju kuhamo deset minut. Dodamo riž, solimo in začinimo z origanom. Na zmernem ognju kuhamo 15–20 minut in medtem zalivamo z jušno osnovo. Ko je riž mehak, vmešamo maslo in nariban parmezan ter potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.
Artičoke se namreč dobro ujamejo s sirom in smetano, v rižoto pa lahko dolijemo tudi kozarec suhega belega vina.