Recept: rižota z jurčki in jabolki
Ljubitelji rižot si izmišljujejo vedno nove recepte, da osnovna jed ne postane dolgočasna. Riž je nevtralnega okusa, zato ga lahko kombiniramo tako rekoč z vsem, kar nam pade na misel. Pripravimo ga v slanih ali sladkih različicah ali v kombinaciji obojega.
Jabolka iz našega recepta lahko zamenjamo z breskvami ali hruškami, pri čemer pa moramo paziti, da so čvrste in ne prezrele. Mehko sadje bo namreč postalo zdrizasto in ne bo okusno, pokvarilo bo tudi všečen videz jedi.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža
2 jabolki
200 g jurčkov
1 čebula
3 stroki česna
2 dcl smetane za kuhanje
sol, poper, majaron, bazilika
jušna osnova
olje
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, gobe očistimo in narežemo na lističe. Jabolka operemo in prerežemo, odstranimo pečke in narežemo na krhlje. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo riž in dušimo, da postekleni. Dolijemo smetano in začinimo s soljo, poprom, baziliko in majaronom. Ko zavre, zalivamo z jušno osnovo in kuhamo, dokler se riž primerno ne zmehča. Medtem na žaru ali v ponvi popečemo jurčke in jabolka. Ko je rižota kuhana, jo razdelimo na krožnike, potresemo s popečenimi jurčki in obložimo z rezinami jabolk.