Recept: rižota z rdečo peso
Vsakdanje jedi, kot je rižota, popestrimo z nevsakdanjimi dodatki. Eden takih je rdeča pesa, ki jedem da tako poseben okus kot barvo. Kuhana in naribana bo dala rižoti kremasto strukturo, seveda pa jo lahko dodamo narezano na kocke.
Na koncu jed potresemo s parmezanom in pustimo, da se raztopi, zelo dobro pa se k jedi podajo tudi nekateri drugi siri, na primer feta ali gorgonzola. Namesto rdeče pese bi za barvo lahko uporabili pesin sok, s katerim bi zalivali rižoto med kuhanjem.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža
3 gomolji rdeče pese
1 večja čebula
3 stroki česna
sol, poper, kumina v prahu
olje
nekaj listov rukole
200 g fete ali gorgonzole
Rdečo peso dobro operemo in skuhamo. Ohladimo, olupimo in drobno naribamo. Česen in čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici svetlo prepražimo čebulo, dodamo še česen, in ko ta zadiši, dodamo še riž. Premešamo, malce dušimo in zalijemo z vodo, da je jed pokrita. Solimo in popramo in dodamo kumino. Na majhnem ognju kuhamo, dokler tekočina ne povre, in ponovno zalijemo. Dodamo še rdečo peso in kuhamo, dokler riž ni primerno mehak. Po potrebi še zalijemo z vodo. Preden postrežemo, naj rižota stoji nekaj minut. Razdelimo na krožnike, potresemo z narezanim ali nadrobljenim sirom in okrasimo z listi rukole.