SLASTNO
Recept: rumena pena
Za rahlost poskrbijo beljaki, okus pa obogati konjak, viski ali druga žgana pijača.
Odpri galerijo
Kadar pripravljamo jedi ali pijače iz surovih jajc, uporabimo res sveža in iz preverjene reje, da ne bi morda tvegali kakšne neprijetne okužbe, na primer s salmonelo. Rumenjak, penasto umešan s sladkorjem, je osnova za jajčne kreme ali likerje, ki jih obogatimo z različnimi dodatki.
Da bo krema rahla in puhasta, v rumenjak vmešamo čvrst sneg, za boljši okus pa še smetano. K jajčni peni se dobro poda cimet, k likerju pa muškatni orešek, oboje lahko potresemo s fino mleto ali grobo naribano čokolado. Sladice ali pijače iz surovih jajc zaužijemo čim prej po pripravi.
Da bo krema rahla in puhasta, v rumenjak vmešamo čvrst sneg, za boljši okus pa še smetano. K jajčni peni se dobro poda cimet, k likerju pa muškatni orešek, oboje lahko potresemo s fino mleto ali grobo naribano čokolado. Sladice ali pijače iz surovih jajc zaužijemo čim prej po pripravi.
Za 4 osebe:
6 jajc
3 dl sladke smetane
1 dl konjaka
2,5 dl viskija
150 g sladkorja
1 žlička mletega muškatnega oreška
Jajca razbijemo, ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter z viskijem in konjakom, ki ju počasi dolivamo med mešanjem. Stepeno zmes postavimo v hladilnik. Iz beljakov, ki naj bodo prav tako ohlajeni, stepemo čvrst sneg, prav tako smetano. Sneg počasi, s kuhalnico vmešamo v peno iz rumenjakov, potresemo z muškatnim oreškom in dodamo še smetano. Previdno premešamo in razdelimo v steklene kozarce. Po potrebi še ohladimo in postrežemo.
6 jajc
3 dl sladke smetane
1 dl konjaka
2,5 dl viskija
150 g sladkorja
1 žlička mletega muškatnega oreška
Jajca razbijemo, ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter z viskijem in konjakom, ki ju počasi dolivamo med mešanjem. Stepeno zmes postavimo v hladilnik. Iz beljakov, ki naj bodo prav tako ohlajeni, stepemo čvrst sneg, prav tako smetano. Sneg počasi, s kuhalnico vmešamo v peno iz rumenjakov, potresemo z muškatnim oreškom in dodamo še smetano. Previdno premešamo in razdelimo v steklene kozarce. Po potrebi še ohladimo in postrežemo.