Recept: Šampinjoni s sirom
Šampinjoni so vsestransko uporabni, lahko jih kuhamo, dušimo, cvremo ali pečemo. Pripravimo jih kot prilogo ali glavno jed, vroče ali hladne. Zelo dobro se ujamejo z živili močnejšega, tudi pikantnega okusa, kakršen je sir z modro plesnijo.
Za 4 osebe:
0,5 kg šampinjonov
1 večja čebula
4 stroki česna
250 g modrega sira
olje
Sir narežemo na tanke rezine. Šampinjone očistimo in narežemo na ne pretanke lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen in premešamo. Dodamo šampinjone in jih med mešanjem dušimo na malo močnejšem ognju nekaj minut. Ko začnejo dobivati rjavo barvo, jih poravnamo po ponvi in po celotni površini nanje naložimo rezine sira. Pokrijemo s pokrovko in počakamo, da se raztopi. Postrežemo takoj, da sir ne postane gumijast.
Kadar jih kombiniramo z modrim ali podobnim sirom, varčujemo z začimbami, tudi s soljo, saj sir ne potrebuje pomoči ali spremljave drugih okusov. Našo jed bi lahko zapekli tudi v pečici, a se sir prav tako lepo raztopi v ponvi, ki pa mora biti pokrita, sir pa narezan na manj kot pol centimetra tanke rezine.