Recept: sardele
Ljubitelji rib vedo, da lahko iz poceni sardel pripravijo številne izjemno okusne jedi: cvremo jih v vročem olju, pečemo na žaru ali v ponvi, tudi v pečici, iz njih pripravimo okusno juho, lahko tudi v družbi drugih rib in morskih sadežev, brez težav pa uživamo tudi hladne.
Za 4 osebe:
800 g sardel
1 čebula
3 stroki česna
2 dl vina
1 dl kisa
olje
vejica rožmarina, lovor,
poper v zrnu
moka
Ribe očistimo, operemo in dobro osušimo s papirnato brisačo, tudi znotraj. V ponvi segrejemo olje, ribe z vseh strani povaljamo v moki in na hitro hrustljavo ocvremo, vmes enkrat obrnemo. Ocvrte naložimo v plitvo posodo, najbolje lončeno. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Čebulo dušimo na olju, dokler ne postekleni, dodamo česen, in ko ta zadiši, zalijemo z vinom in kisom. Dodamo rožmarin, lovor in poper ter na hitro pokuhamo. Malo ohladimo in še toplo prelijemo po ribah. Ko se jed ohladi na sobno temperaturo, jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Imenitne so s kislo polivko, ki jo prelijemo po pečenih ali ocvrtih ribah. Na ta način pripravimo tudi višek ocvrtih ali pečenih sardelic, ki jih nismo mogli pojesti še vročih.