Recept: segedin golaž
Segedin golaž je imenitna zimska jed iz kislega zelja, ki smo jo posvojili od sosedov Madžarov. Običajno ga kuhamo v večjih količinah, najmanj iz kilograma zelja, še bolje več. Kolikor ne pojemo, spravimo v hladilnik, počaka lahko tudi več dni.
Za 4 osebe:
800 g svinjskega plečeta
1 kg kislega zelja
2–3 čebule
4 stroki česna
2 žlici paradižnikove omake
olje, mleta paprika, brinove jagode, lovorjev list, kumina, sol, poper
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, meso narežemo na 2–3 centimetre velike kocke. V kozici na olju svetlo prepražimo čebulo in dodamo česen. Ko zadiši, dodamo meso in med občasnim mešanjem dušimo približno petnajst minut. Ko tekočina, ki jo izloči meso, povre, jed potresemo z rdečo papriko, dodamo paradižnikovo omako ter dobro premešamo. Dodamo kislo zelje in preostale začimbe ter prilijemo vodo, toliko, da je jed pokrita. Na zmernem ognju kuhamo slabo uro. Po želji dodamo žlico kisle smetane.
Če imamo večjo količino, ki je ne bomo pojedli naenkrat, jo grejemo sproti. Vsekakor pa segedin spada med jedi, za katere pravimo, da so boljše vsaj enkrat pogrete. Zraven postrežemo kruh, kruhove cmoke ali krompir v kosih.