Recept: Sirnica
Testo smo pripravili z drožmi, a če jih nimate, ni problema – sestavino spustite, poskrbite le za to, da je testo dobro zgneteno, in tudi ne preveč trdo in ne preveč mehko ne sme biti. Za pripravo te jedi, poleg naštetih sestavin, potrebujemo še nekaj: prt!
Za 4–6 oseb:
400 g moke, 1 jajce, 1 žlica droži, 1 žlička jabolčnega kisa, približno 2 dl vode, zravnana žlička soli
Nadev:
500 g skute, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, sol
Dobro umesimo vse sestavine za testo. Biti mora gladko, ne zbito, če je preveč trdo, dodamo še malo vode. Iz dobro zgnetenega testa oblikujemo kepo in jo naoljimo. Položimo jo v posodo, pokrijemo s pokrovom in pustimo na sobni temperaturi vsaj dve uri. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajci in sol. Testo preložimo na prt, ki smo ga narahlo posuli z ostro moko. Raztegnemo do velikosti velike pice, potem naoljimo in pustimo 10 minut. Zatem testo razvlečemo v večji krog. Odebeljene robove obrežemo. Samo na rob razporedimo nadev, ki ga razporejamo v krog. Testo, ki ni namazano, malo pokapamo z oljem. Začnemo zavijati, in sicer tako, da testo obdržimo v večjem krogu. Ko se začne trgati, zvijamo naprej, da dobimo zelo dolg, sklenjen zavitek. Na enem delu prerežemo, nato zavijemo kot polžka v večji okrogli pekač, ki smo ga premazali z oljem. Sirnico pokapamo z malo olja in pečemo 20–25 minut v pečici, ogreti na 190–200 stopinj Celzija. Zatem enakomerno premažemo z raztopljenim maslom (80 g) in pečemo še 5 ali 10 minut. Malo ohladimo, razrežemo in postrežemo.
Večji bel prt, na katerem bomo testo tako razvlekli na tanko, da bi skozenj lahko brali časopis. Naj razkrijemo še en trik, ki so nam ga zaupale izkušene gospodinje: testo najprej malo zvaljamo oziroma razvlečemo do velikosti večje pice, nato pa ga naoljimo in pustimo stati 10 minut. Tako ga bomo z največjo lahkoto razvlekli do želene debeline.