Recept: široki rezanci z bobom
Bob je okusna in zdrava stročnica, a jo na naših vrtovih in jedilnikih le poredko najdemo. Zadnja leta se sicer vrača, tako da ga lahko kupimo celo na kakšni tržnici. Zrna boba spominjajo na fižolova, le nekoliko večja so. Uživamo ga v zrnju, okusno je tudi mlado stročje. Zrnje pripravimo sveže, brez težav ga zamrznemo, tako kot preostale stročnice tudi sušimo; suh bob namakamo v vodi nekaj ur in šele potem kuhamo.
Za 4 osebe:
300 g širokih rezancev
200 g svežega boba
1 čebula
3 stroki česna
1 pest listov rdečega radiča
100 g slanine
1 skodelica smetane za kuhanje
sol, poper, olje
Česen in čebulo olupimo in sesekljamo. Bob skuhamo v slani vodi in odcedimo. V ponvi na malo olja z vseh strani popečemo koščke slanine. Preložimo v drugo posodo in na isti maščobi svetlo prepražimo česen in čebulo. Radič očistimo, operemo in posušimo in po potrebi narežemo. Stresemo na čebulo in dušimo, dokler ne oveni. Dodamo kuhan bob in smetano za kuhanje, solimo in popramo, premešamo in na majhnem ognju malce prevremo. Posebej v slani vodi skuhamo testenine, jih odcedimo, stresemo k zelenjavi in premešamo.
Suho zrnje bo kuhano v približno eni uri, sveže pa v petnajstih minutah. Po okusu spominja na fižol, le da ima precej bolj trdo lupino ter je lažje prebavljiv od fižola in drugih stročnic.