Recept: skleda dobre volje
Proti blažji obliki sezonske motnje razpoloženja in ob dnevih, ko se iz neznanega razloga ne počutimo najbolje v svoji koži, si lahko pomagamo tudi z nekaterimi živili, ki blagodejno vplivajo na razpoloženje in fizično počutje.
Med njimi prednjačijo temno zelena listnata zelenjava, denimo špinača, blitva in ohrovt, ki v telesu preprečuje vnetja, pa orehi in losos, ki z maščobnimi kislinami omega-3 dvigujejo razpoloženje. Avokado bo poskrbel za zdrave možgane, jabolka uravnavajo krvni sladkor, fižol dviga razpoloženje, paradižnik pa z obilico folne kisline pomaga v boju z depresijo.
Za 4 osebe:
200 g dimljenega lososa
300 g mlade špinače
2 avokada
200 g češnjevega paradižnika
4 žlice oljčnega olja
3 žlice jabolčnega kisa
1 žlica gorčice
sol, poper
Avokado prepolovimo, mu odstranimo koščico in lupino ter ga narežemo na manjše kocke. Paradižnik operemo in prepolovimo, špinačo operemo in dobro osušimo. Losos narežemo na manjše grižljaje. V skodelici zmešamo olje, kis, gorčico, sol in poper. Na krožnike porazdelimo špinačo, dodamo avokado, paradižnik in losos ter prelijemo s polivko.