OKUSNO
Recept: školjke na buzaro
Ljubitelji morske hrane si poletje brez tega težko predstavljajo. Preprosta, a imenitna jed bo pripravljena v manj kot uri.
Odpri galerijo
Buzara je omaka, v kateri pripravimo različne morske sadeže, njena osnova so oljčno olje, česen, čebula, belo vino in zelišča. Podobno omako najdemo v številnih kuhinjah sveta, buzara pa je dalmatinska.
Nekatere različice so pripravljene s paradižnikom, ki omaki daje značilno rdečo barvo, dodamo ji lahko tudi pekoče začimbe, na primer feferone ali čili. V buzari lahko pripravimo vse morske sadeže, lignje, sipe, hobotnice, pa tudi ribe.
Nekatere različice so pripravljene s paradižnikom, ki omaki daje značilno rdečo barvo, dodamo ji lahko tudi pekoče začimbe, na primer feferone ali čili. V buzari lahko pripravimo vse morske sadeže, lignje, sipe, hobotnice, pa tudi ribe.
Za 4 osebe:
1,5 kg svežih klapavic
3 zreli paradižniki ali 1 konzerva pelatov
1 čebula
5 strokov česna
2 dl suhega belega vina
1 šopek svežega peteršilja
krušne drobtine
oljčno olje
1 limona
sol
Školjke očistimo in operemo, če najdemo poškodovano ali odprto, jo brez pomisleka zavržemo. Stresemo v lonec hladne vode in pustimo stati pol ure. Medtem olupimo in drobno sesekljamo česen in čebulo. Paradižnik operemo in narežemo na koščke. Peteršilj operemo, osušimo in grobo nasekljamo. V loncu segrejemo olje ter na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, in ko zadiši, še paradižnik. Premešamo, solimo in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vinom, in ko jed zavre, na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, nato dodamo školjke. Dušimo toliko časa, da se te odprejo. Če se nam zdi omaka preredka, potresemo z žlico ali dvema krušnih drobtin. Pokapljamo z limonovim sokom, potresemo s peteršiljem in dobro premešamo. Preden postrežemo, naj stoji nekaj minut.
1,5 kg svežih klapavic
3 zreli paradižniki ali 1 konzerva pelatov
1 čebula
5 strokov česna
2 dl suhega belega vina
1 šopek svežega peteršilja
krušne drobtine
oljčno olje
1 limona
sol
Školjke očistimo in operemo, če najdemo poškodovano ali odprto, jo brez pomisleka zavržemo. Stresemo v lonec hladne vode in pustimo stati pol ure. Medtem olupimo in drobno sesekljamo česen in čebulo. Paradižnik operemo in narežemo na koščke. Peteršilj operemo, osušimo in grobo nasekljamo. V loncu segrejemo olje ter na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, in ko zadiši, še paradižnik. Premešamo, solimo in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vinom, in ko jed zavre, na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, nato dodamo školjke. Dušimo toliko časa, da se te odprejo. Če se nam zdi omaka preredka, potresemo z žlico ali dvema krušnih drobtin. Pokapljamo z limonovim sokom, potresemo s peteršiljem in dobro premešamo. Preden postrežemo, naj stoji nekaj minut.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Za preživetje gre