Recept: skuta s trdo kuhanimi jajci
Ljubitelji skute jo imajo vselej v hladilniku kakšen lonček. Je izjemno vsestranska, saj lahko iz nje pripravimo kopico enostavnih jedi, tako hladnih kot toplih. Njen osnovni okus popestrimo s soljo in nekaj zelišči, denimo sesekljanim drobnjakom, lahko pa ji primešamo še čebulo, česen, peteršilj pa tudi kaj drugega.
Izjemno okusna je s sadjem, sveže drobno nasekljamo ali zmečkamo, na primer jagodičje. Iz skute seveda lahko pripravimo zavitek ali pogače, na hitro pa še imenitno prilogo k testeninam.
Za 4 osebe:
500 g nepasirane skute
1 lonček kisle smetane
4 jajca
2–3 mlade čebule
1 paprika
sol, poper
Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Papriko očistimo in narežemo na koščke. Čebulo očistimo, beli del sesekljamo, zelenega narežemo na kolobarje. V skledi zmešamo skuto in kislo smetano. Solimo in popramo, dodamo narezano čebulo, nekaj zelene pustimo za okras in temeljito premešamo. Jajca nadrobimo in previdno vmešamo v skuto. Okus lahko še izboljšamo z nekaj kapljicami bučnega olja. Potresemo s preostalo zeleno čebulo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Postrežemo s tankimi rezinami črnega kruha.