OKUSI
Recept: skutno-sadna pita
Za novembrske dni.
Odpri galerijo
Testo:
400 g moke
200 g masla (sobna temperatura)
100 g sladkorja
3 jajca
1 dcl kisle smetane
naribana lupina pol eko limone
prašek za pecivo (vinski kamen)
Skutni nadev:
0,5 kg skute
3 dl kisle smetane
jajce
100 g sladkorja
vaniljev strok
sok ene limone
Sadni nadev:
450 g gozdnih sadežev (višenj, malin ali ribeza)
2 žlici sladkorja
1. Za testo penasto umešamo maslo in sladkor, dodamo jajca in dobro premešamo. Dodamo limonovo lupinico, kislo smetano in na to presejemo moko s praškom za pecivo. Zmešamo s kuhalnico, potem zvrnemo na delovno površino in mesimo z rokami. Testo mora biti mehko, a se ne sme lepiti na roke. Če se, dodamo malo moke (po žlicah). Razdelimo ga na dva enaka dela in pustimo počivati kake pol ure.
2. Medtem v kozici pokuhamo sadje in ga spasiramo do gladkega. Zmes mora biti gostljata. Ohladimo.
3. Skuto zmiksamo z jajci, dodamo sladkor in kislo smetano ter limonov sok.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Eno polovico testa razvaljamo in ga damo na pekač, lahko tistega od pečice, ki smo ga namastili in obložili s papirjem za peko. Testo premažemo s sadnim nadevom, čez naložimo skuto in lepo zgladimo. V velikosti pekača razvaljamo še drugi del testa in ga položimo na nadev ter nekajkrat prebodemo z vilicami. Ali pa iz testa izrežemo trakove in sestavimo mrežo ali izrežemo srčke z modelčki za piškote ter jih zlagamo po vrhu. Pečemo 45 minut. Pita naj se popolnoma ohladi, potem jo posladkamo s sladkorjem v prahu. Postrežemo s sadjem.
400 g moke
200 g masla (sobna temperatura)
100 g sladkorja
3 jajca
1 dcl kisle smetane
naribana lupina pol eko limone
prašek za pecivo (vinski kamen)
Skutni nadev:
0,5 kg skute
3 dl kisle smetane
jajce
100 g sladkorja
vaniljev strok
sok ene limone
Sadni nadev:
450 g gozdnih sadežev (višenj, malin ali ribeza)
2 žlici sladkorja
1. Za testo penasto umešamo maslo in sladkor, dodamo jajca in dobro premešamo. Dodamo limonovo lupinico, kislo smetano in na to presejemo moko s praškom za pecivo. Zmešamo s kuhalnico, potem zvrnemo na delovno površino in mesimo z rokami. Testo mora biti mehko, a se ne sme lepiti na roke. Če se, dodamo malo moke (po žlicah). Razdelimo ga na dva enaka dela in pustimo počivati kake pol ure.
2. Medtem v kozici pokuhamo sadje in ga spasiramo do gladkega. Zmes mora biti gostljata. Ohladimo.
3. Skuto zmiksamo z jajci, dodamo sladkor in kislo smetano ter limonov sok.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Eno polovico testa razvaljamo in ga damo na pekač, lahko tistega od pečice, ki smo ga namastili in obložili s papirjem za peko. Testo premažemo s sadnim nadevom, čez naložimo skuto in lepo zgladimo. V velikosti pekača razvaljamo še drugi del testa in ga položimo na nadev ter nekajkrat prebodemo z vilicami. Ali pa iz testa izrežemo trakove in sestavimo mrežo ali izrežemo srčke z modelčki za piškote ter jih zlagamo po vrhu. Pečemo 45 minut. Pita naj se popolnoma ohladi, potem jo posladkamo s sladkorjem v prahu. Postrežemo s sadjem.