Recept: sladica na žlico, ki dvigne razpoloženje – tiramisu
Pripravimo nekaj, kar dvigne razpoloženje, in to je kava. Morda je tako razmišljal tudi slaščičar, ki je ustvaril kavno sladico tiramisu, v italijanščini »dvigni me«. Imel je slab dan, nastala pa je ena najbolj znanih sladic vseh časov. Predstavljam si, kako je nadrobil piškote, jih prelil z močnim espresom, dodal malo sladke kreme in vse posipal s kakavom. Kaj če se mu je zdela sladica nekam ponesrečena in jo je pustil na kuhinjskem pultu? Naslednji dan jo je vseeno poskusil. In – vau – bila je odlična. Tako je v moji domišljiji nastal tiramisu, ne vem, kako je bilo v resnici, morala bi ga vprašati. Kreativnost me je vodila še naprej in nastal je veganski tiramisu, tokrat v naši kuhinji. Zakaj ne? Skoraj vse je možno veganizirati.
V hladilniku naj stoji čez noč.
Vedno je zadrega, kadar je treba pripraviti sladico brez jajc, masla, smetane in mleka. Le redki, tudi profi kuharji, znajo pripraviti dobro sladico na rastlinski osnovi. Največkrat se vse konča pri presni torti, ki ni slaba, pa vendar. V knjigi Nekaj sladkega so zbrani veganski recepti za vse klasične sladice, biskvite, piškote, palačinke, pite in torte, sladice za praznike in čisto navadne za vsak dan. Prav pridejo, kadar je v družini kdo alergičen na laktozo ali jajca. Vedno več se jih odloča za prehrano na rastlinski osnovi iz zdravstvenih razlogov ali zaradi boljšega počutja. Seveda lahko še vedno uživate v klasičnih sladicah. Poskusite tale veganski tiramisu in povejte, ali ste že kdaj jedli boljšega.
Za 3 kozarce:
Biskvit:
150 g moke
100 g sladkorja
ščep soli
žlička jedilne sode bikarbone
150 ml sojinega mleka
100 g kokosove maščobe
2 žlici limonovega soka
Krema:
200 g svilnatega tofuja
50 g indijskih oreščkov
60 g kokosove maščobe
2 žlici medu (agavinega sirupa)
sok pol limone
In še:
2 skodelici močnega espresa
kakav za posipanje
Pečico ogrejte na 180 stopinj. Manjši pekač obložite s papirjem za peko. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo. V skledi zmešajte moko, sladkor, sol, sodo bikarbono. V drugi skledi z metlico zmešajte stopljeno kokosovo maščobo, sojino mleko in limonov sok. Tekočina bo videti skisana. Dodajte jo k suhim sestavinam in premešajte le toliko, da se povežejo. Testo zlijte v pekač, pecite 40 minut in ohladite.
Za kremo prelijete indijske oreščke z vrelo vodo, pustite 10 minut, nato jih odcedite na cedilu. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo. Vse sestavine za kremo stresite v blender in gladko zmešajte. Svilnati tofu se z miksanjem utekočini.
Ohlajeno testo izrežite s kozarcem, v katerem boste servirali tiramisu. Najbolj primerni so nizki in široki kozarci. Z izrezanimi krogci obložite dno kozarcev, pokapljajte s kavo, naložite kremo, nadaljujte z drugo plastjo biskvita, kavo in zaključite s kremo.
Res se obnese, da sladica stoji v hladilniku nekaj ur, recimo čez noč. Naslednji dan bo odlična, biskvit ravno prav zmehčan in okusi povezani. Tiramisu šele pred serviranjem potresite s kakavom. Uporabite cedilo za čaj.
Če bi tiramisu pripravljali v skledi, količino sestavin podvojite. Biskvit narežite v obliki klasičnih piškotov za tiramisu. Tiramisu se za porcije zajema z zajemalko ali večjo žlico.