OKUSI
Recept: sladko-kisla omaka
Kitajska in druge azijske kuhinje liči pogosto uporabijo pri kuhanju, tako zelenjavnih kot mesnih jedi.
Odpri galerijo
Kot večina sadja je tudi liči najbolj okusen surov. Če jemo svežega, bomo najbolj uživali v osvežujočem, nekoliko nenavadnem okusu. Lahko ga pripravimo kot kompot, a glede na to, da ga kupujemo v manjših količinah, najbrž ne bo ostajal v večjih zalogah za kuhanje.
Lahko pa kompot kupimo, uporaben je za pripravo različnih jedi. Azijci, zlasti na Kitajskem, od koder izvira, ga radi uporabljajo pri kuhi in kombinirajo z drugim sadjem pa tudi mesom, zlasti perutnino. Dobro se poda k večini jedi, pripravljenih v voku, tokrat poskusimo v sladko-kisli omaki, ki je lahko dodatek mesu, testeninam ali rižu.
Lahko pa kompot kupimo, uporaben je za pripravo različnih jedi. Azijci, zlasti na Kitajskem, od koder izvira, ga radi uporabljajo pri kuhi in kombinirajo z drugim sadjem pa tudi mesom, zlasti perutnino. Dobro se poda k večini jedi, pripravljenih v voku, tokrat poskusimo v sladko-kisli omaki, ki je lahko dodatek mesu, testeninam ali rižu.
Za 4 osebe:
1 konzerva ličijevega kompota
1 manjša čebula
sezamovo olje
2 žlici sezamovih semen
1 žlica sladkorja
4–5 žlic jabolčnega kisa
0,5 žličke jedilnega škroba
sol
V ponvi segrejemo malo olja in nanj stresemo sezamova semena. Pražimo nekaj minut na srednji temperaturi, zalijemo s kisom in malce pokuhamo. Dodamo ličije, ki jih po želji prerežemo na pol, in sladkor ter kuhamo slabo minuto. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo ter dodamo v ponev. Po potrebi malce zalijemo z vodo in kuhamo nekaj minut, solimo in dodamo malo olja. Zgostimo z jedilnim škrobom. Prelijemo čez popečeno piščančje meso.
1 konzerva ličijevega kompota
1 manjša čebula
sezamovo olje
2 žlici sezamovih semen
1 žlica sladkorja
4–5 žlic jabolčnega kisa
0,5 žličke jedilnega škroba
sol
V ponvi segrejemo malo olja in nanj stresemo sezamova semena. Pražimo nekaj minut na srednji temperaturi, zalijemo s kisom in malce pokuhamo. Dodamo ličije, ki jih po želji prerežemo na pol, in sladkor ter kuhamo slabo minuto. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo ter dodamo v ponev. Po potrebi malce zalijemo z vodo in kuhamo nekaj minut, solimo in dodamo malo olja. Zgostimo z jedilnim škrobom. Prelijemo čez popečeno piščančje meso.