OKUSNO

Recept: sladkulca

Pečeno kvašeno kitko povaljamo v kristalnem sladkorju.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Ko je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske pred nekaj leti raziskovala, kaj so tod jedli v preteklosti, so o sladkulcah zapisali, da »so se v Kropi pekle po letu 1950 v vaški pekarni (hišno ime Pri peku oziroma, kot so pogovorno rekli domačini, Par pék). V pekarni so pekli bele in črne štruce, žemlje, od sladkega tudi rogljičke.

Nekoč so ob praznikih gospodinje doma zamesile testo za kruh ali potico in jih v peharjih nosile v pekarno peči. Sladke priboljške iz pekarne so dobili tudi otroci, če so bili pridni pri vsakdanjih opravilih, na primer pri nošenju drv.« Sladkulce so po receptu Urške Avsenik, ki z možem že 35 let vodi kroparsko Gostilno pri Jarmu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije