Recept: sladkulca
Ko je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske pred nekaj leti raziskovala, kaj so tod jedli v preteklosti, so o sladkulcah zapisali, da »so se v Kropi pekle po letu 1950 v vaški pekarni (hišno ime Pri peku oziroma, kot so pogovorno rekli domačini, Par pék). V pekarni so pekli bele in črne štruce, žemlje, od sladkega tudi rogljičke.
Nekoč so ob praznikih gospodinje doma zamesile testo za kruh ali potico in jih v peharjih nosile v pekarno peči. Sladke priboljške iz pekarne so dobili tudi otroci, če so bili pridni pri vsakdanjih opravilih, na primer pri nošenju drv.« Sladkulce so po receptu Urške Avsenik, ki z možem že 35 let vodi kroparsko Gostilno pri Jarmu.
Za približno 20 kosov:
500 g moke
3 rumenjaki
2 dl toplega mleka
kocka kvasa
1 dl olja (ali raztopljenega masla)
žlica sladkorja
malo soli
kristalni sladkor za posip
V posodo odtehtamo moko, ob rob dodamo sol. V sredino naredimo luknjico. V njej naredimo kvasec: prilijemo mlačno mleko, vanj razdrobimo kvas, dodamo sladkor in pomešamo tako, da v zmes zajamemo tudi malo moke. Pustimo, da kvas začne delovati, nato dodamo še preostale sestavine. Dobro zgnetemo, oblikujemo v kepo ter pokrijemo posodo in pustimo, da vzhaja. Nato testo preložimo na delovno površino, ga malo sploščimo in razrežemo na trakove, ki jih oblikujemo v svaljke, te pa zavijemo v kitke oziroma sladkulce. Preden gredo v pečico, naj še malo vzhajajo. Pečemo jih približno 20 minut na 180 stopinjah Celzija. Ko so pečene, jih še vroče premažemo s hladno vodo in povaljamo v kristalnem sladkorju.