OKUSNO
Recept: slaščičarka leta in njena potica za na pot
Po dva sladka predloga, ki bosta med prazniki očarala vse sladkosnede, smo se podali na stičišče Krasa in Brkinov h Kseniji Krajšek Mahorčič.
Odpri galerijo
Takole so v slovenski izdaji kulinaričnega vodnika Gault & Millau zapisali o tem, zakaj je Ksenija Krajšek Mahorčič postala slaščičarka leta 2020: »Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že četrti generaciji gostilničarske družine Mahorčič iz Rodika.« Kot so še zapisali, je naša sogovornica nekoč pripravila torto, s katero je navdušila osebje. Pozneje se je na različnih tečajih temeljito poglabljala v postopke in sestavine. Njen Martin je hitro prepoznal nadpovprečnost in jo postavil za chefinjo. Ni se zmotil, kajti njeni »krožniki so tako kot njene sladice navdihujoči, nezavajajoči, še več, so plod njene domišljije, neuokvirjenosti in svobode«.
V svet čarobne ustvarjalnosti je Ksenijo Krajšek Mahorčič odneslo tudi te dni, ko smo jo prosili, naj za praznične Okuse pripravi dva predloga. Takšna, ki bosta navdušila jedce. Ali pa takšna, da bomo lahko prijateljem kar v domači kuhinji pripravili sladko darilo. Predvsem pa naj bo to nekaj, kar bomo lahko vsi z veseljem pripravili doma. Vse to smo jo prosili in namesto dveh predlogov dobili dva recepta in zraven še polno vrečo navdiha za ustvarjanje sladkih presenečenj. Kajti sogovornica je za vas pripravila oboje: očarljivo elegantno sladico in poleg še darilce v kozarčku!
Ideja za potico iz kozarca je praktična, dovolj nenavadna in hkrati tako čudovita, da se je izum, ki ga je naša sogovornica zasnovala z oblikovalko Danijelo Grgič, z Oblikovalske okuševalnice vrnil z dvema nagradama – za najboljšo interpretacijo teme in za najboljši izdelek. Po takšni v kozarec postavljeni potici je v Gostilni Mahorčič še danes, seveda predvsem ob božiču in veliki noči, kar precejšnje povpraševanje.
Tako je decembrska sladica iz kozarca logično nadaljevanje nagrajene potice, saj se je Ksenija Krajšek Mahorčič odločila, da slovenski praznični okus združi s svetovljanskim pridihom. Za Okuse je v kozarec razporedila koščke potice, poleg pa dodala dva okusa iz tujih logov.
»Takšna potica, obdana z moussom kapučina in kapljicami kuhane kreme pasijonke, ki poskrbi za malo kislosti, je lahko praktično darilo sodelavcem ali prijateljem. Gre za slovensko osnovo, ki smo ji z dodatkom kapučina in pasijonke dodali element globalizacije. Če imamo kavo za na pot, bi tej slaščici lahko rekli potica za na pot,« se iskrivo nasmehne sogovornica.
Poleg tega se je slaščičarka leta poigrala z idejo, kako lahko doma, ob koncu slavnostne večerje, očaramo goste. Morda se vam bo recept zdel dolg in mogoče vsebuje preveč elementov, ampak ne ustrašite se – ta desert je lahko le navdih. Izberemo lahko en element ali dva in ju na krožnik (ali v skodelico, morda pecljast kozarec) postavimo tako, kot nam narekuje domišljija!
Takole razmišlja Ksenija Krajšek Mahorčič: »To je osvežilna slaščica, ki predstavlja lep vstop v novo leto. V njej je kaki, sadež bogov. Tu so kavica, ki poživi, in lešniki, ki poskrbijo za aromatiko na krožniku. Karamela pa je tako ali tako zelo priljubljen okus.«
Elegantno slaščico je okrasila z zlatimi lističi. Mi jih, zelo verjetno, nimamo pri roki, zato lahko »izberete kaj drugega, nekaj, kar vam je všeč in kar ustreza vašemu okusu. Naj bo dekoracija te slaščice kot okrasje na jelki – tudi to vsak okrasi po svoje in s tistimi bunkicami, ki so mu všeč.«
V svet čarobne ustvarjalnosti je Ksenijo Krajšek Mahorčič odneslo tudi te dni, ko smo jo prosili, naj za praznične Okuse pripravi dva predloga. Takšna, ki bosta navdušila jedce. Ali pa takšna, da bomo lahko prijateljem kar v domači kuhinji pripravili sladko darilo. Predvsem pa naj bo to nekaj, kar bomo lahko vsi z veseljem pripravili doma. Vse to smo jo prosili in namesto dveh predlogov dobili dva recepta in zraven še polno vrečo navdiha za ustvarjanje sladkih presenečenj. Kajti sogovornica je za vas pripravila oboje: očarljivo elegantno sladico in poleg še darilce v kozarčku!
Sladko darilce
Starinski Weckov kozarec za vlaganje z gumico pod pokrovom in kovinskimi zaponkami ob strani je postal njen zaščitni znak. Njene potice, zapakirane v takšen kozarec, smo prvič opazili pred štirimi leti, in sicer na Oblikovalski okuševalnici, ki je del Tedna oblikovanja.Ideja za potico iz kozarca je praktična, dovolj nenavadna in hkrati tako čudovita, da se je izum, ki ga je naša sogovornica zasnovala z oblikovalko Danijelo Grgič, z Oblikovalske okuševalnice vrnil z dvema nagradama – za najboljšo interpretacijo teme in za najboljši izdelek. Po takšni v kozarec postavljeni potici je v Gostilni Mahorčič še danes, seveda predvsem ob božiču in veliki noči, kar precejšnje povpraševanje.
Tako je decembrska sladica iz kozarca logično nadaljevanje nagrajene potice, saj se je Ksenija Krajšek Mahorčič odločila, da slovenski praznični okus združi s svetovljanskim pridihom. Za Okuse je v kozarec razporedila koščke potice, poleg pa dodala dva okusa iz tujih logov.
»Takšna potica, obdana z moussom kapučina in kapljicami kuhane kreme pasijonke, ki poskrbi za malo kislosti, je lahko praktično darilo sodelavcem ali prijateljem. Gre za slovensko osnovo, ki smo ji z dodatkom kapučina in pasijonke dodali element globalizacije. Če imamo kavo za na pot, bi tej slaščici lahko rekli potica za na pot,« se iskrivo nasmehne sogovornica.
Potica za na pot
Za 10 oseb:
Za pasijonkino kremo:
1 dl 100-odstotnega pasijonkinega soka
100 g sladkorja
2 celi jajci
125 g masla
Za penasto kremo z okusom kapučina:
125 g mleka
20 g instant kave
250 g smetane
200 g mlečne čokolade
In še:
10 rezin potice
Pasijonkina krema nastane tako, da pasijonkin sok zavremo in odstavimo. Med mešanjem dodamo razžvrkljani jajci s sladkorjem in vse skupaj kuhamo pri temperaturi do 82 °C. Maso ohladimo na telesno temperaturo in dodamo na kocke narezano ohlajeno maslo. Mešamo, dokler se ne raztopi, in na koncu precedimo skozi gosto cedilo. Hranimo v hladilniku do uporabe.
Za penasto kremo z okusom kapučina zavremo mleko in kavo in še vroče po delih polivamo po čokoladi ter mešamo. Ko temperatura doseže sobno, v zmes vmešamo še stepeno smetano. Hranimo v dresirni vrečki, da se krema strdi.
Kako sladico sestavimo? Potrebujemo deset kozarčkov za vlaganje – če so manjši in starinski Weckovi, bo to naravnost idealno. Potico razrežemo na koščke in z obema kremama izmenično sestavljamo v kozarčke. Zapakiramo, praznično okrasimo s smrekovo vejico ali lističem z lepo mislijo, in potica je pripravljena za na pot!
Za 10 oseb:
Za pasijonkino kremo:
1 dl 100-odstotnega pasijonkinega soka
100 g sladkorja
2 celi jajci
125 g masla
Za penasto kremo z okusom kapučina:
125 g mleka
20 g instant kave
250 g smetane
200 g mlečne čokolade
In še:
10 rezin potice
Pasijonkina krema nastane tako, da pasijonkin sok zavremo in odstavimo. Med mešanjem dodamo razžvrkljani jajci s sladkorjem in vse skupaj kuhamo pri temperaturi do 82 °C. Maso ohladimo na telesno temperaturo in dodamo na kocke narezano ohlajeno maslo. Mešamo, dokler se ne raztopi, in na koncu precedimo skozi gosto cedilo. Hranimo v hladilniku do uporabe.
Za penasto kremo z okusom kapučina zavremo mleko in kavo in še vroče po delih polivamo po čokoladi ter mešamo. Ko temperatura doseže sobno, v zmes vmešamo še stepeno smetano. Hranimo v dresirni vrečki, da se krema strdi.
Kako sladico sestavimo? Potrebujemo deset kozarčkov za vlaganje – če so manjši in starinski Weckovi, bo to naravnost idealno. Potico razrežemo na koščke in z obema kremama izmenično sestavljamo v kozarčke. Zapakiramo, praznično okrasimo s smrekovo vejico ali lističem z lepo mislijo, in potica je pripravljena za na pot!
Poleg tega se je slaščičarka leta poigrala z idejo, kako lahko doma, ob koncu slavnostne večerje, očaramo goste. Morda se vam bo recept zdel dolg in mogoče vsebuje preveč elementov, ampak ne ustrašite se – ta desert je lahko le navdih. Izberemo lahko en element ali dva in ju na krožnik (ali v skodelico, morda pecljast kozarec) postavimo tako, kot nam narekuje domišljija!
Takole razmišlja Ksenija Krajšek Mahorčič: »To je osvežilna slaščica, ki predstavlja lep vstop v novo leto. V njej je kaki, sadež bogov. Tu so kavica, ki poživi, in lešniki, ki poskrbijo za aromatiko na krožniku. Karamela pa je tako ali tako zelo priljubljen okus.«
Elegantno slaščico je okrasila z zlatimi lističi. Mi jih, zelo verjetno, nimamo pri roki, zato lahko »izberete kaj drugega, nekaj, kar vam je všeč in kar ustreza vašemu okusu. Naj bo dekoracija te slaščice kot okrasje na jelki – tudi to vsak okrasi po svoje in s tistimi bunkicami, ki so mu všeč.«
Silvestrska sladica
Za 4 osebe:
Kavni ganaš:
125 g smetane
100 g močne kave
25 g mleka
3 rumenjaki
25 g sladkorja
125 g temne čokolade
45 g bele čokolade
2 g želatine v listih
Lešnikov drobljenec:
50 g masla
50 g lešnikov
50 g sladkorja
50 g moke
Sorbet iz kakija in limone:
200 g očiščenega kakija
100 g vode
50 g medu
2 žlici limonovega soka
Karamelna omaka:
50 g sladkorja
100 g smetane
25 g masla
ščepec soli
Kavni ganaš pripravimo tako, da smetano, kavo in mleko zavremo in odstavimo. Dodamo rumenjake s sladkorjem in kuhamo pri temperaturi do 82 °C. Dodamo želatino. Še toplo zmes z vsaj štirimi odmerki polijemo po čokoladi in mešamo. Kremo hranimo v posodi, pokriti s folijo, ali v dresirni vrečki vsaj 12 ur pred uporabo.
Ko pripravljamo lešnikov drobljenec, pazimo, da so vse sestavine ohlajene. Zmeljemo jih v multipraktiku: najprej lešnike do finega, potem pa hkrati dodamo še vse druge. Mešamo, a se sestavine ne smejo sprijeti v enotno maso. Potresemo jih na peki papir in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohladimo in na hladnem shranimo v posodi, ki jo zapremo s pokrovom.
Gremo k sorbetu: najprej zavremo vodo in sladkor. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Sirupu dodamo kaki in limonov sok ter zmešamo s paličnim mešalnikom. Precedimo skozi cedilo in vlijemo v stroj za izdelavo sorbeta ali sladoleda. Sorbet naj bo pripravljen, tik preden ga serviramo.
In še karamelna omaka: v ponvi razpustimo sladkor do zlato rumene barve. Zalijemo s smetano in kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ohlajeni, a še vedno topli zmesi dodamo maslo in sol. Kremo hranimo na hladnem do uporabe.
Vse štiri osnove lahko postrežemo, kot prikazuje fotografija, lahko pa jih na krožnik (v skodelico ali kozarček) zasukamo po lastnem navdihu.
Za 4 osebe:
Kavni ganaš:
125 g smetane
100 g močne kave
25 g mleka
3 rumenjaki
25 g sladkorja
125 g temne čokolade
45 g bele čokolade
2 g želatine v listih
Lešnikov drobljenec:
50 g masla
50 g lešnikov
50 g sladkorja
50 g moke
Sorbet iz kakija in limone:
200 g očiščenega kakija
100 g vode
50 g medu
2 žlici limonovega soka
Karamelna omaka:
50 g sladkorja
100 g smetane
25 g masla
ščepec soli
Kavni ganaš pripravimo tako, da smetano, kavo in mleko zavremo in odstavimo. Dodamo rumenjake s sladkorjem in kuhamo pri temperaturi do 82 °C. Dodamo želatino. Še toplo zmes z vsaj štirimi odmerki polijemo po čokoladi in mešamo. Kremo hranimo v posodi, pokriti s folijo, ali v dresirni vrečki vsaj 12 ur pred uporabo.
Ko pripravljamo lešnikov drobljenec, pazimo, da so vse sestavine ohlajene. Zmeljemo jih v multipraktiku: najprej lešnike do finega, potem pa hkrati dodamo še vse druge. Mešamo, a se sestavine ne smejo sprijeti v enotno maso. Potresemo jih na peki papir in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohladimo in na hladnem shranimo v posodi, ki jo zapremo s pokrovom.
Gremo k sorbetu: najprej zavremo vodo in sladkor. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Sirupu dodamo kaki in limonov sok ter zmešamo s paličnim mešalnikom. Precedimo skozi cedilo in vlijemo v stroj za izdelavo sorbeta ali sladoleda. Sorbet naj bo pripravljen, tik preden ga serviramo.
In še karamelna omaka: v ponvi razpustimo sladkor do zlato rumene barve. Zalijemo s smetano in kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ohlajeni, a še vedno topli zmesi dodamo maslo in sol. Kremo hranimo na hladnem do uporabe.
Vse štiri osnove lahko postrežemo, kot prikazuje fotografija, lahko pa jih na krožnik (v skodelico ali kozarček) zasukamo po lastnem navdihu.