Recept: šmoren s čežano
Kdaj ste nazadnje pripravili jed iz starih časov?
Odpri galerijo
Za 4 osebe:
0,5 kg jabolk
1–2 dl vode
po ščepec mletega cimeta in klinčkov (če želimo)
Jabolka olupimo, odstranimo peške in narežemo na koščke. Damo v posodico in dolijemo deciliter vode. Pokuhamo, da jabolka postanejo mehka. Če je treba (odvisno od sorte), dodamo še malo vode. Ko so jabolka mehka, jih pretlačimo – to lahko naredimo z vilicami, s paličnim mešalnikom ali tlačilko za pire krompir.
Za 4 osebe:
4 jajca
4 žlice moke
2 dl mleka
ščepec soli
košček ali dva masla
žlička (rjavega) sladkorja
Ločimo rumenjake in beljake, slednje stepemo v čvrst sneg in mu dodamo ščepec soli. Rumenjake damo v skledico in jih z žlico do gladkega premešamo skupaj z moko in mlekom. Rumenjakovo zmes vlijemo k beljakom in s kuhinjsko lopatko previdno pomešamo.
Večjo ponev segrejemo in vanjo damo košček masla. Ko se stopi, v ponev vlijemo maso. Pečemo na srednjem ali manjšem ognju okoli 10 minut, potem debelo palačinko obrnemo in še kakih 10 minut pečemo na drugi strani. Ko je že skoraj pečen, vzamemo v roke leseno kuharsko lopatico in šmoren razdelimo na koščke. Ko so koščki dovolj majhni, posujemo z žličko (rjavega) sladkorja ter še malo zapečemo, in sicer le toliko, da sladkor karamelizira. Postrežemo skupaj s čežano.