Recept: solata caprese
Ideje za to jed nismo prinesli iz Italije, ampak z budimpeške tržnice Pancs, kjer ti ob vhodu na tržnico za nekaj evrov pripravijo najboljšo solato caprese, narejeno iz ekoloških paradižnikov, grškega oljčnega olja in rdeče bazilike. Zraven dodajo še rezino kruha z drožmi, narejenega iz lokalne in ekološke moke.
Čeprav se zdi, da ga ne bomo potrebovali, je ravno v njem čar vse jedi. Kajti šele ko s koščki kruha popivnamo vse sokove, ki so ostali na krožniku, se razvije tisti pravi okus. Okus poletja, ki se zdaj že počasi poslavlja.
Za 1 osebo:
1 večji paradižnik
1 kroglica mocarele
nekaj lističev rdeče bazilike
sol, oljčno olje
Zrel in sočen paradižnik narežemo na centimeter debele rezine. Razporedimo jih na krožnik, solimo in pokapamo z oljčnim oljem. Čez razporedimo natrgano kroglico mocarele in posujemo z lističi sveže rdeče bazilike.