Recept: solatni krožnik
Kakšno solato imate najraje? Nas najbolj prepriča taka, ki v poletnih dneh postane samostojni obrok. Dopolnimo jo lahko z različnimi dodatki, pri pripravi pa je ključen – preliv. Tega lahko pripravimo na klasični način, torej združimo olje, kis in sol. Lahko pa dodamo še druge okuse, denimo malo gorčice ali jogurta, kakšno začimbno mešanico, strt česen ...
Za 1 osebo:
2 pesti mešane sezonske solate (berivke in podobne)
nekaj kolutkov korenja
1 kos starega kruha
1 paradižnik
1 trdo kuhano jajce
malo mlete paprike
sončnično olje
olje, jabolčni kis, 1 strok česna, sol, poper
V skledo ali na večji in malo globlji krožnik razporedimo oprano in osušeno sezonsko solato, čez položimo rezine paradižnika. Pokapamo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da v skodelici pomešamo malo olja, kisa, strt česen ter sol in poper. Povrhu razporedimo krutone, torej kocke starega kruha, ki smo jih na suho popražili v skledi, proti koncu praženja pa smo dodali malo sončničnega olja. Čez naribamo trdo kuhano jajce ter za piko na i dodamo ščepec mlete paprike.
Prijetna popestritev so popečene kocke dan ali dva starega kruha, krutonom pa se lahko pridružijo še trdo kuhano jajce, raznovrstna semena ali pa meso in ribe.