Recept: špageti iz bučk s feto
S pripravo špagetov ali rezancev iz buč ni preveč dela, jedi pa so izjemno okusne in lahko prebavljive. Z malo domišljije ustvarimo barvite kuharske mojstrovine, ki bodo k zdravemu obroku pritegnile tudi najmlajše. Zmešamo na primer rumene in zelene bučke, če jim dodamo korenček, dobimo čudovit barvni tris, ki ga lahko dopolnimo še z rdečo peso.
Za 4 osebe:
3 srednje velike bučke
1 skodelica pinjol
100 g sira feta
sol
oljčno olje
1 limona
šopek svežega peteršilja
Bučke očistimo, po potrebi olupimo in s posebnim spiralnim lupilcem narežemo v špagete. Posolimo, premešamo in pustimo stati 10 minut. V ponvi segrejemo malo olja in nanj stresemo bučke. Dušimo nekaj minut, toliko, da se bučke zmehčajo. Preložimo jih v skledo in v isti ponvi nekaj minut pražimo pinjole. Špagete iz bučk rahlo ožamemo in stresemo v skledo. Dodamo pinjole, solimo in popramo, pokapljamo z malo olja in limonovim sokom. Nežno premešamo in razdelimo na krožnike, potresemo z nadrobljenim sirom feta in sesekljanim svežim peteršiljem.
Dodajmo jo na koncu, sicer bo rdeča barva prevladala. Iz zelenjavnih rezancev pripravimo tople ali hladne jedi s poljubnimi omakami, zelenjavnimi ali mesnimi, zraven se dobro poda sir, na primer feta, kot v našem receptu, ali nariban parmezan.