Recept: špargljeva rulada z jagodami
Društvo žena Miren-Orehovlje je pripravilo v vaniljevo testo ovit preplet dveh pomladanskih hitov: špargljev in jagod. Gordana Vičič, predsednica društva žena, ki je recept zapisala, nam je pojasnila, da tako rulado v tem delu Slovenije gospodinje na pomlad zelo rade pripravljajo.
Sestavine
Testo:
4 jajca
4 žlice sladkorja
1 vaniljev sladkor
4 žlice zmiksanih kuhanih zelenih špargljev
4 žlice moke
1 pecilni prašek
Nadev:
250 g maskarponeja
2 žlici sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 žlica ruma
1–2 pesti jagod
(zrežemo na kocke, sladkamo po želji)
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo. Dodamo 4 žlice zmiksanih kuhanih zelenih špargljev, moko in pecilni prašek. Maso vlijemo na peki papir in pečemo na 180 stopinjah Celzija 20 ali 25 minut. Pečeno testo obrnemo na čisto kuhinjsko krpo, odstranimo peki papir in še vroče zavijemo. Ko se ohladi, namažemo z maskarponejevo kremo (zanjo zmešamo vse naštete sestavine za nadev), potresemo s koščki svežih jagod in zavijemo v rulado.
Dišeče vaniljevo testo je dopolnil okus jagod, v ozadje pa so se skrili kuhani šparglji, ki so sladko jed dopolnili tudi barvno. Na Krasu do sredine junija potekajo s šparglji obarvane prireditve, ki bodo vrhunec dosegle konec meseca, ko bo v Orehovljah že 50. praznik špargljev, na katerem pričakujemo razrez rulade velikanke.