OKUSI
Recept: šparglji s smetano
Pripravimo jih lahko na tisoč in en način, kot zelenjavno prilogo, predjed ali lažji samostojen obrok.
Odpri galerijo
Sezona špargljev je tu, in čas je, da se jih do sitega najemo. V juhi ali prilogi, dušene, pečene, kuhane ali presne. Najboljši so sveže nabrani, če jih kupujemo, pazimo, da stebla niso uvela ali olesenela, ampak čvrsta in sočna.
Šparglje, ki imajo debela stebla, lahko olupimo, saj je koža lahko olesenela. Najbolje je to opraviti z dobrim, ostrim lupilnikom, z nožem bomo preveč zarezali v meso in bo odpada preveč.
Šparglje, ki imajo debela stebla, lahko olupimo, saj je koža lahko olesenela. Najbolje je to opraviti z dobrim, ostrim lupilnikom, z nožem bomo preveč zarezali v meso in bo odpada preveč.
Mlade, sveže lahko dušimo, popečemo na žaru ali uživamo surove, manj sveže uporabimo za juho.
Za 4 osebe:
1 kg špargljev
0,5 l smetane za kuhanje
1 velika žlica sezamovih semen
1 šopek drobnjaka
1 limona
sol, oljčno olje
Šparglje očistimo in po potrebi olupimo stebla. Narežemo na nekaj centimetrov velike kose, glavice spravimo posebej. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in vanjo stresemo narezane šparglje. Na majhnem ognju dušimo slabih deset minut, vmes večkrat premešamo in pazimo, da ne porjavijo. Dodamo glavice in dušimo še dve ali tri minute. Po želji pokapamo z limono. V drugo kozico zlijemo smetano, zelo rahlo solimo in prevremo. Dodamo sezamovo seme in premešamo.
Šparglje razporedimo na krožnike, prelijemo z vročo smetano in potresemo s sesekljanim drobnjakom.
1 kg špargljev
0,5 l smetane za kuhanje
1 velika žlica sezamovih semen
1 šopek drobnjaka
1 limona
sol, oljčno olje
Šparglje očistimo in po potrebi olupimo stebla. Narežemo na nekaj centimetrov velike kose, glavice spravimo posebej. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in vanjo stresemo narezane šparglje. Na majhnem ognju dušimo slabih deset minut, vmes večkrat premešamo in pazimo, da ne porjavijo. Dodamo glavice in dušimo še dve ali tri minute. Po želji pokapamo z limono. V drugo kozico zlijemo smetano, zelo rahlo solimo in prevremo. Dodamo sezamovo seme in premešamo.
Šparglje razporedimo na krožnike, prelijemo z vročo smetano in potresemo s sesekljanim drobnjakom.