Recept: šparglji z jajci
Zanimivo jed, ki je tudi na pogled privlačna, pripravimo na žaru ali v ponvi. Šparglje popečemo same, za ljubitelje mesa jih ovijemo v rezine slanine, pancete ali pršuta.
Za 4 osebe:
0,5 kg špargljev
4 jajca
4 kosi kruha
sol, poper, oljčno olje
Šparglje očistimo in po potrebi odstranimo olesenele dele. Pokapljamo jih z oljčnim oljem in položimo na žar. Pečemo na zmernem ognju slabih deset minut. Z obeh strani popečemo rezine kruha in jih položimo na ogrete krožnike. Medtem ko se šparglji pečejo, v slani vodi poširamo jajca. Šparglje položimo na rezine kruha, čeznje naložimo jajca. Rahlo solimo, popramo in ponudimo še vroče.
Jed obogatimo z na oko pečenimi ali poširanimi jajci, da se rumenjak razlije čez zelenjavo. Poleg soli in popra lahko dodamo še sveža sesekljana zelišča, namesto mesnin, ali pa poleg njih, pa rezine sira, ki se bo na vročini raztopil.