Recept: T-bone steak
T-bone je sestavljen iz dveh delov. Večji kos je rosbif ali loin steak, strip steak ali striploin steak, manjši kos pa je del pljučne,« je v spletni slovar kosov govejega mesa s pomočjo Luke Jezerška zapisal Matej Stipanič, avtor publikacij Govedina in Burgerji & hotdogi.
Za 4 osebe:
eko zorjeni zrezek T-bone (približno 700 g)
žlička prečiščenega masla ghee
malo ekstra deviškega oljčnega olja
solni cvet, sveže mleti poper
Meso naj vsaj eno uro počaka na sobni temperaturi, preden ga začnemo peči. Ponev segrejemo: z nje se ne sme kaditi, mora pa biti dobro segreta. Vanjo dodamo prečiščeno maslo in počakamo, da se raztopi. Dodamo meso, na eni strani ga pečemo 3 ali 4 minute. Obrnemo in prav toliko časa pečemo še na drugi strani, zatem meso s prijemalko pritisnemo na ponev, da se zapečejo še robovi. Pazimo, da med obračanjem mesa ne prebodemo! Ko je pečeno, ga odložimo na desko in pokrijemo s srebrno folijo. Počiva naj 10 minut, preden ga razrežemo na tanjše rezine in jih malce pokapamo z odličnim oljčnim oljem, solimo s solnim cvetom in narahlo posujemo s sveže mletim črnim poprom.
Kot je še zapisal v slovar, ki angleška poimenovanja kosov mesa prevaja v slovenščino, je T-bone del nizkega hrbta (short loin), iz katerega prihajajo najbolj znani kosi. Tako pripravljeno meso lahko razporedimo na sezonsko solato z bližnje tržnice (te dni denimo na motovilec), zraven pa postrežemo lokalno pridelan krompir, pečen v pečici.