Recept: tabule
Tabule je osvežilna jed, ki jo zaznamuje veliko peteršilja ter malo paradižnika in bulgurja, vse skupaj je začinjeno z limonovim sokom, oljčnim oljem in soljo. V originalni različici najdemo zelo, ampak res zelo veliko peteršilja, nič pa ne bo narobe, če za našo poletno izpeljavo rahlo spremenimo razmerje sestavin, saj je solata odlična, tudi če peteršilja ni ogromno.
Za 3–4 osebe:
200 g malih paradižnikov
200 g kuhanega bulgurja
večji šopek peteršilja
sok polovice limone
oljčno olje
sol
Bulgur skuhamo v slani vodi po navodilih, zapisanih na embalaži. Odcedimo, ohladimo. Paradižnike prerežemo na centimeter dolge kvadratke. Peteršilj nasekljamo: stebelca zelo na drobno, liste pa lahko bolj na grobo. Limonino polovico ožamemo in sok dodamo v solato. Vse sestavine zmešamo, dodamo sol in oljčno olje.
Naš nasvet: če bulgurja skuhamo preveč, preostanek porabimo za prilogo ali ga shranimo v hladilnik. Morda bo jutri spet vroče, zato bo znova na sporedu ta solata, ki je odlična popotnica za morski izlet s čolnom.